Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Το Ρολόι της Αποκάλυψης «δείχνει» 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα – «Μια ανάσα» από την καταστροφή

Το Ρολόι της Αποκάλυψης «δείχνει» 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα – «Μια ανάσα» από την καταστροφή
Φωτογραφία Reuters

Το Ρολόι της Αποκάλυψης βρίσκεται «μια ανάσα» πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή πριν την παγκόσμια καταστροφή, καθώς σήμερα (24.1.2023) αποκαλύφθηκε η νέα του ώρα, σηματοδοτώντας πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα από τον εκμηδενισμό της.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ρολόι της Αποκάλυψης βρίσκεται 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Ο σκοπός του είναι συμβολικός, καθώς ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1947 από τους επιστήμονες του Manhattan Project και οι δείκτες του αποκαλύπτουν πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην απόλυτη καταστροφή της, λόγω των πράξεών της.

Από το Manhattan Project προέκυψαν οι ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1947, κάθε Ιανουάριο, το Ρολόι της Αποκάλυψης αποκαλύπτει την ώρα του. Το 2022 βρισκόταν 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα και φέτος βρίσκεται μόλις 90!

Η αλλαγή στην ώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξέσπασε από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, και τις συνεχιζόμενες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών στις συγκρούσεις, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι υπάρχει τρομερός κίνδυνος από πιθανή κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Πώς καθορίζεται ο χρόνος στο Ρολόι της Αποκάλυψης

Ο χρόνος καθορίζεται από την ομάδα των επιστημόνων που εξετάζουν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην πολιτική, την ενέργεια, τα όπλα, τη διπλωματία, την κλιματική αλλαγή και που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πυρηνικές απειλές, βιοτρομοκρατία και τεχνητή νοημοσύνη.

Η ώρα έχει αλλάξει μπρος πίσω 24 φορές από το 1947 και φέτος έφτασε πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ. Το ρολόι είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Martyl Langsdorf, ο οποίος έλαβε εντολή για να δημιουργήσει κάτι που «θα τρόμαζε τον κόσμο και θα τον παρακινούσε να ζει με λογική», όπως έγραψε ο Γιουτζίν Ραμπίνοβιτς, ο πρώτος εκδότης του Bulletin of Atomic Scientists.

Το Bulletin of Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο Manhattan Project για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις