Ελλάδα

Φάρμακα: Ποια εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη – Λύση από τα γενόσημα εισπνεόμενα

Παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων με το πρόβλημα να αποκαθίσταται με αργούς ρυθμούς.

Η αυξημένη ζήτηση σκευασμάτων ευρείας χρήσης λόγω έξαρσης εποχικών λοιμώξεων, που -μεταξύ άλλων παραγόντων- συνέβαλλε στην αποστράγγιση των φαρμακείων από παυσίπονα – αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, αντιβηχικά και ρινικά σπρέυ, συνεχίζεται. Ωστόσο, η αγορά φαρμάκου αρχίζει αργά και σταθερά να βρίσκει λύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 25/1, o Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) υπάρχουν ακόμη σκευάσματα σε έλλειψη, αλλά σε κάποια άρχισε να ομαλοποιείται η τροφοδοσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, έχουν αρχίσει να γεμίζουν ξανά τα ράφια των φαρμακείων με τα εξαφανισμένα μέχρι πρόσφατα σκευάσματα παρακεταμόλης (π.χ. DEPON σιρόπι για παιδιά, κ.α.), εκτός από ένα φάρμακο το οποίο περιέχει και κωδεϊνη και παραμένει σε έλλειψη.

Ελλείψεις φαρμάκων: «Στροφή» στα γενόσημα εισπνεόμενα φάρμακα

Παραμένει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα φάρμακα καθώς η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς υλοποιείται κατά 80% από εισαγωγές. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Φαρμακαποθηκάριοι, έχει αρχίσει να παρατηρείται μια “στροφή” των πολιτών προς τη χρήση των ελληνικών γενοσήμων, στα οποία στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία υπάρχει επάρκεια.

Σε μεγάλη έλλειψη παραμένει και το εισπνεόμενο φάρμακο με τη δραστική ουσία βουδεσονίδη (Pulmicort, γλυκοκορτικοειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα).

Προβληματική είναι η παραγωγή και διάθεση των αντιβιοτικών με τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, κυρίως στις συσκευασίες για παιδιά, καθώς παρατηρείται παρατεταμένη μείωση στην παγκόσμια τροφοδοσία στα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Μερική ομαλοποίηση παρατηρείται στην πλειοψηφία των αντιβηχικών σιροπιών, εκτός από αυτά που βασίζονται σε δύο δραστικές ουσίες, οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν έλλειψη.

Τέλος, παραμένουν σε έλλειψη ρινικά σπρέι τα οποία είχαν εξαφανιστεί λόγω προβλήματος στην παραγωγή της αντλίας προώθησης (π.χ. Ronal). Σιγά – σιγά, όμως, άρχισαν να παράγονται αντλίες, οπότε πολύ σύντομα αναμένεται να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες της αγοράς και από αυτά τα σκευάσματα.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα