Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Φυσικό αέριο – ExxonMobil: Προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη άνω των 280 δισ. κυβικών μέτρων

Φυσικό αέριο – ExxonMobil: Προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη άνω των 280 δισ. κυβικών μέτρων
Reuters

Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι έρευνες της Exxon Mobil στην Κρήτη για φυσικό αέριο μπορεί να «χτυπήσουν» μεγάλο κοίτασμα! Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός δεν αποκλείει να βρει 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το ενδιαφέρον της Exxon Mobil για τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Κι αυτό επειδή η αμερικανική εταιρεία δεν επενδύει σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπως η Κρήτη, εάν δεν έχει σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα μεγέθους της τάξης των 280 δισ. κ.μ. αερίου.

Όπως μεταφέρουν στην εφημερίδα «Καθημερινή», τα στελέχη μάλιστα της Exxon τα οποία είναι επικεφαλής του ελληνικού project, έχουν εξειδίκευση σε έρευνες σε ανεξερεύνητες περιοχές και εμπειρία από γεωτρήσεις σε πάνω από πέντε περιοχές αυτής της κατηγορίας ανά τον κόσμο, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στις εκτιμήσεις τους.

Φυσικό αέριο – ExxonMobil: Το ραντεβού με Σκρέκα στην Αθήνα 

Η ομάδα αυτών των στελεχών του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού επισκέφτηκε την Αθήνα στις 24 Ιανουαρίου και είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενημερώνοντάς τον για το πρόγραμμα των ερευνών στην Κρήτη.

Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με τις έρευνες της ExxonMobil στην περιοχή, μίλησε για υψηλές προσδοκίες από τις γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτάσματος που μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια το κενό που αφήνει στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό έχει υπολογιστεί σε ετήσια βάση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και την Κομισιόν στα 30 δισ. κ.μ.

Φυσικό αέριο – ExxonMobil: Οι γεωτρήσεις του «Sanco Swift»

Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» έχει συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στα δύο οικόπεδα της Κρήτης, που αποτυπώνουν τις γεωλογικές δομές στον βυθό της θάλασσας ανά 40 χιλιόμετρα.

Αυτή την περίοδο συνεχίζει τη συλλογή σεισμικών σε μεγαλύτερη πυκνότητα, ανά 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να έχει μια καλύτερη αποτύπωση χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει και σε τρισδιάστατα δεδομένα και να επισπεύσει με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα ερευνών και την επόμενη φάση της απόφασης και της εκτέλεσης ερευνητικής γεώτρησης.

ΕΔΕΥΕΠ: Αριστοφάνης Στεφάτος – «Η πρώτη γεώτρηση»

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος είπε στην «Καθημερινή» ότι το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025 – 2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029.

Η εταιρεία ωστόσο θα επιδιώξει να κινηθεί γρήγορα για να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή του κοιτάσματος το 2027 ή και νωρίτερα.

Στόχος της ΕΔΕΥΕΠ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο συνολικός χρόνος αξιολόγησης των δεδομένων που ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου, προετοιμασίας και εκτέλεσης της γεώτρησης να περιοριστεί στα 2 με 2,5 χρόνια, δηλαδή στο μισό του αντίστοιχου χρόνου που χρειάστηκε για την αντίστοιχη διαδικασία η Κύπρος.

Φυσικό αέριο – Η Chevron και το συνέδριο της Αιγύπτου

Τα 2,5 χρόνια είναι το νέο ρεκόρ παγκοσμίως στην ανάπτυξη κοιτασμάτων, το οποίο έθεσε η ιταλική ΕΝΙ με το κοίτασμα Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Με αυτόν τον στόχο συγκρίνονται πλέον όλες οι εταιρείες διεθνώς και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος αισιοδοξεί, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στην «Κ», ότι θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε.

Ισχυρό, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, παραμένει και το ενδιαφέρον της Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, κάτι που φάνηκε και από τη συμμετοχή στελεχών της στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ της 24ης Ιανουαρίου για την παρουσίαση της νέας εταιρικής της ταυτότητας.

Διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από νέες εταιρείες θα επιδιώξει η Ελλάδα στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο εκτός από τον Αριστοφάνη Στεφάτο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις