Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε το μήνυμα που του έστειλε για την Ουκρανία ο Άντονι Μπλίνκεν, μέσω του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας συναντήθηκε χθες (31.1.2023) με τον Σάμεχ Σούκρι. Ο Αιγύπτιος υπουργός μετέφερε στον Σεργκέι Λαβρόφ μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε συναντηθεί τη Δευτέρα (30.1.2023) στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και εκεί του έδωσε το μήνυμα για τον Σεργκέι Λαβρόφ, το οποίο… παρέδωσε στον Ρώσο ο Σάμεχ Σούκρι.
Ο Σεργέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως η συνάντηση έγινε διότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας είπε ότι το μήνυμα δεν περιλάμβανε καμιά ουσιαστική πρόταση, μόνο απαιτήσεις για την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το ουκρανικό έδαφος και τη διακοπή των εχθροπραξιών.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πως ο πόλεμος χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το NATO για να εδραιωθεί η παγκόσμια κυριαρχία τους και πως βρίσκεται σε πόλεμο με ολόκληρη τη Δύση.
Το ζήτημα δεν είναι η Ουκρανία
«Τα πάντα δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως το ζήτημα δεν είναι επ’ ουδενί η Ουκρανία», επέμεινε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κρίνοντας πως το Κίεβο δεν ενεργεί αυτόνομα, ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα δυτικές επιδιώξεις.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης στον Σάμεχ Σούκρι ότι Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο στην Ουκρανία καθώς χώρες μέλη του NATO συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, όπως τόνισε,
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου τα σχέδια της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία να μείνουν ανεφάρμοστα.
«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ουκρανία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις από δυτικές πρωτεύουσες περί παραδόσεων βαρέων αρμάτων μάχης.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Κατηγορούνται για τεράστιες καταστροφές σε τομείς όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών κλειδιών, όπως τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για τους θανάτους 7.000 και πλέον αμάχων από τον ΟΗΕ.