Στη Βρετανία μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στα δρομολόγια των τραίνων, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στoυς αγγλικούς σιδηροδρόμους. Είναι η δεύτερη απεργία τις τελευταίες 72 ώρες.
Την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου στη Βρετανία οι εργαζόμενοι στα τρένα έκαναν πάλι απεργία συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των δημόσιων υπαλλήλων. Είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.
Τα συνδικάτα Aslef και RNT, που προκήρυξαν την απεργία της Παρασκευής (03.02.2023), ζητούν αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η Βρετανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με πληθωρισμό που ξεπερνά το 10%.
Αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι να παραλύσει η κυκλοφορία των τραίνων στην Αγγλία, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποιούν νέα απεργία με αίτημα αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων στη Βρετανία.
Οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, με κάποιες από αυτές να αναγκάζονται να ακυρώσουν όλα τους τα δρομολόγια.
Βρετανία: Οι μεγαλύτερες απεργίες από την εποχή της Θάτσερ
Οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών εταιρειών επέκριναν τα συνδικάτα επειδή απέρριψαν την πρότασή τους για αύξηση μισθών των οδηγών κατά 8% σε διάστημα δύο ετών.
«Μας ζητούν να αποκηρύξουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας», αντέδρασε ο Σάιμον Ουέλερ του συνδικάτου Aslef. «Ήταν προφανές ότι θα απορρίπταμε την πρόταση αυτή. Φτιάχτηκε για να αποτύχει», πρόσθεσε.
«Ελπίζαμε ότι τα στελέχη της Aslef θα συμμετείχαν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις, αντί να οργανώνουν νέες ανώφελες απεργίες», σχολίασε η Rail Delivery Group που εκπροσωπεί τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
«Δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε συγνώμη για τα προβλήματα», πρόσθεσε.
Πολλοί κλάδοι στη Βρετανία συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος ζωής. Την επόμενη Δευτέρα το νοσηλευτικό προσωπικό θα κατέβει σε νέα απεργία, αφού τον Δεκέμβριο το συνδικάτο των νοσηλευτών πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση από την ίδρυσή του.
Οι κινητοποιήσεις, πρωτοφανείς μετά τις απεργίες της δεκαετίας του 1980 επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, έχουν τη στήριξη των πολιτών. Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ διατηρεί αδιάλλακτη στάση και επιθυμεί να υιοθετήσει νομοθεσία που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Σε συνέντευξή του χθες Πέμπτη (02.02.2023) το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TalkTV ο Σούνακ δήλωσε ότι «θα ήθελα πολύ να δώσω μια τεράστια αύξηση στο νοσηλευτικό προσωπικό», αν μπορούσε.
Εκτίμησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει «ποσά ρεκόρ» στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS), παρά την κρίση.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ