Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Παιδίατροι: Λάθος οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση αδρεναλίνης – Κινδυνεύουν παιδιά

Παιδίατροι: Λάθος οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση αδρεναλίνης – Κινδυνεύουν παιδιά
Φωτογραφία αρχείου

Τη διευθέτηση του θέματος που έχει ανακύψει με τη δυνατότητα συνταγογράφησης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης από τους παιδιάτρους ζητά η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία, καθώς αυτή δύναται να χορηγείται απρόσκοπτα σε άτομα άνω των 16 ετών από τους Παθολόγους, αλλά όχι στα παιδιά από τους παιδιάτρους.

Ωστόσο, η ενδομυϊκή χορήγηση αδρεναλίνης στη μορφή αυτοενιέμενου σκευάσματος (δηλαδή, σε μορφή ένεσης που κάνει ο ασθενής στον εαυτό του), αποτελεί την αγωγή εκλογής στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, μίας σοβαρής μορφής αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να εκλυθεί από ποικίλα αίτια και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, όπως εξηγούν οι Παιδίατροι.

Προσθέτουν δε, πως πολύ συχνά η θανατηφόρα κατάληξη του ασθενούς με αναφυλαξία οφείλεται στην καθυστερημένη χορήγηση αδρεναλίνης (έχει συμβεί δυστυχώς κάποιες φορές στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν στην χώρα μας).

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας, πέρα από την εκπαίδευση για την πρόληψη ενδεχόμενου νέου επεισοδίου με αποφυγή έκθεσης στον υπεύθυνο παράγοντα, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.

Ταυτοχρόνως, το εν λόγω σκεύασμα χρειάζεται περιοδικά να ανανεωθεί η συνταγογράφηση του, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκε είτε γιατί παρήλθε η ημερομηνία λήξης.

Οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση της αδρεναλίνης από τους Παιδιάτρους

Ωστόσο, με την ισχύουσα οδηγία από τον ΕΟΠΥΥ δυνατότητα συνταγογράφησης των αντίστοιχων σκευασμάτων, δυνητικά σωτήριων για τη ζωή παιδιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο για την εκδήλωση αναφυλαξίας, έχουν (για τους ασθενείς κάτω των 18 ετών) οι κάτωθι γιατροί:

1. Παιδίατροι, εφόσον πρόκειται για την 1η συνταγογράφηση του σκευάσματος. Ωστόσο, για την έκδοση νέας συνταγής μετά τη λήξη αυτού υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και εμπόδια στην πρόσβαση των γονιών στο εν λόγω φάρμακο.

2. Nέα συνταγή μπορεί να εκδοθεί μόνο από Παιδίατρο Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας για τους ασθενείς άνω των 16 ετών. Οι ιατροί αυτοί μπορούν να συνταγογραφούν αυτοενιέμενη αδρεναλίνη χωρίς περιορισμούς σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Οι περιορισμοί αυτοί, αδικαιολόγητα, ξεχωρίζουν τους παιδίατρους από τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας βάζοντας περιορισμούς στους παιδιάτρους, που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν, καθώς οι παιδίατροι αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα που έχουν τη ευθύνη αλλά και την γνώση για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών.

Ακόμα περισσότερο δυσκολεύουν την προσβασιμότητα στο σωτήριο φάρμακο, αυξάνοντας την πιθανότητα να μην έχει σκεύασμα αδρεναλίνης κάθε αλλεργικό παιδί, σε ενδεχόμενο επεισόδιο αναφυλαξίας διατρέχοντας έτσι κίνδυνο για τη ζωή του.

Τι ζητούν οι Παιδίατροι

Στην ίδια επιστολή, την οποία υπογράφουν, ο Ομ. Καθηγ/της Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας, Σοφία Τσαμπούρη και ο Παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, οι γιατροί ζητούν να επιτραπεί στους παιδιάτρους η δυνατότητα συνταγογράφησης της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης για τα αλλεργικά παιδιά, καθώς είναι οι γιατροί με τους οποίους παιδί και οικογένεια έχουν συχνότερη επαφή.

Το ανωτέρω θα είναι σε συμφωνία με τις ισχύουσες διατάξεις για τους ενήλικες, που είναι οι σωστές, όπως λένε.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις