Την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, εξέφρασε ο πρέσβης της γειτονικής μας χώρας στο Βερολίνο, Αχμέτ Μπασάρ Σεν. Η η στάση της ελληνικής πλευράς σχολιάζεται και από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών».
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί βοήθεια ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες μετά τον σεισμό, «σημαίνει πολλά για τον τουρκικό λαό», σημείωσε ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Μπασάρ Σεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου FUNKE.
Ο πρέσβης της Τουρκίας πρόσθεσε πως όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον σεισμό θα έχει ξεπεραστεί, όλοι ελπίζουν σε μια περαιτέρω περίοδο «ρεαλιστικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον»
Ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Phoenix, επισήμανε: «Όταν πρόκειται για ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Και τώρα η Τουρκία είναι ευγνώμων για αυτή τη βοήθεια».
Αντέδρασε γρηγορότερα από τα κράτη της ΜΜΕ η Ελλάδα
Το Δίκτυο RND σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε., με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του τούρκου προέδρου, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό.
«Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες. Κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι, αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι θα έρθουν οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στην άμεση απόφαση της Ελλάδας να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες από τον σεισμό αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο υπό τον τίτλο: «Ενωμένοι στην καταστροφή;» και υπότιτλο: «Η Αθήνα βοηθά την ευρισκόμενη σε κατάσταση ανάγκης ‘Αγκυρα – και δεν είναι η πρώτη φορά». Ο αρθρογράφος ανατρέχει στην «διπλωματία των σεισμών» που ξεκίνησε το 1999, ενώ τονίζει ότι «είναι αξιοσημείωτο και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν», αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα φέρει ξανά κοντά ο σεισμός τους δύο αντιπάλους Ελλάδα και Τουρκία;»
Στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Καταστροφή στην Τουρκία: Θα φέρει ξανά κοντά ο σεισμός τους δύο αντιπάλους Ελλάδα και Τουρκία;» και υπότιτλο «Η Ελλάδα βοηθά την Τουρκία να αντιμετωπίσει τον σεισμό. Η καταστροφή θα μπορούσε να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι η Αθήνα και η ‘Αγκυρα μπορούν να είναι καλοί γείτονες, όταν αυτό χρειάζεται».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς «κατά πόσον οι εχθρικά διακείμενοι γείτονες θα συμφιλιωθούν και αυτή τη φορά, όπως είχε συμβεί το 1999», λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται και στις δύο χώρες.
Η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει ανταπόκριση με τίτλο «Η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα» και υπότιτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε πρώτος. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι εχθρικοί γείτονες πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Έτσι ήταν το 2020 με τον σεισμό στη Σμύρνη».