Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Την παραίτησή τους υπέβαλαν 21 καθηγητές του ΚΘΒΕ για το Προεδρικό Διάταγμα για τα καλλιτεχνικά πτυχία

Θεσσαλονίκη: Την παραίτησή τους υπέβαλαν 21 καθηγητές του ΚΘΒΕ για το Προεδρικό Διάταγμα για τα καλλιτεχνικά πτυχία

Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα (9.2.2023) στη Θεσσαλονίκη 21 καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ για το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα για τα καλλιτεχνικά πτυχία.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα 85 / 2022. Χθες (8.2.2023) είχαν παραιτηθεί οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και σήμερα ήρθε από την Θεσσαλονίκη η παραίτηση των 21 καθηγητών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ΠΔ, ενώ έχουν ενταθεί και οι αντιδράσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών.

«Ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι 21 καθηγητές του ΚΘΒΕ.

Η κόντρα των καλλιτεχνών με το υπουργείο πολιτισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον δεν αναγνωρίζονται στους αποφοίτους προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και εξισώνονται τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού ψηφίστηκε πιο νωρίς σήμερα (9.2.2023) στη Βουλή σε μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση και αντεγκλήσεις ανάμεσα στην υπουργό Λίνα Μενδώνη και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε επί της αρχής του η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μαζί με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, διότι έχει ανακοινώσει ότι απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Το Εθνικό Θέατρο στηρίζει τους παραιτηθέντες καθηγητές και τους σπουδαστές

Το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου πήρε θέση σήμερα στο ζήτημα της παραίτησης των καθηγητών της δραματικής σχολής του και τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι στηρίζει τους παραιτηθέντες, αλλά και τους σπουδαστές.

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι «δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί».

Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου ανέφερε:

«Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Ήδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.

1.Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:

  • Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).
  • Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

2.Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

3.Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια.

Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου.

Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ-Πρόεδρος

ΕΡΣΗ ΠΗΤΤΑ-Αντιπρόεδρος

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΡΩ ΜΑΝΕ

ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις