Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε από την ημέρα του διπλού καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και την Συρία, που άνοιξε δυσεπούλωτες πληγές.
Κι αν μέχρι στιγμής ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής» όπως προκύπτει όχι μόνον από τις οφθαλμοφανείς κακοτεχνίες των ανεξέλεγκτων κατασκευαστών στην Τουρκία, αλλά και από την καθυστέρηση αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, ο «εφιάλτης» που φοβάται ο Ερντογάν τώρα ξεκινάει. Και δεν είναι άλλος από την ασταθή και ούτως ή άλλως πληγωμένη τουρκική οικονομία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τους πιό μετροπαθείς υπολογισμούς – αυτούς κυβερνητικού αξιωματούχου – το κόστος του σεισμού θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια. Η Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων στην Τουρκία ωστόσο ανεβάζει αυτό το ποσό στα 84 δισ.!
Ειδικότερα, έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια:
- 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών,
- 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και
- 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.
Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να “κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά”.
Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή.
Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.
Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.
Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.
Στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος — η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει κηρυχθεί στις 10 πληγείσες επαρχίες και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.