Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών

Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών

Τον στόχο του για τις εκλογές περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ: «Καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή που θα δώσει την δυνατότητα σχηματισμού μίας σταθερής και μακράς πνοής κυβέρνηση, προοδευτικής συνεργασίας η οποία θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του έχει ο τόπος».

 

 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα είναι διπλές οι εκλογές, μονές είναι. Μία Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε και από την κάλπη θα βγει ισχυρή κυβέρνηση». Σε ερώτηση για την σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύει κυβέρνηση μειοψηφίας», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Λίγο ταραγμένο τον βλέπω τώρα τελευταία τον κ. Μητσοτάκη. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι πιστεύω σε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα είναι κυβέρνηση νικητών. ‘Αλλωστε διαφορετικά δεν βγαίνουν τα κουκιά, ο δεύτερος και ο τρίτος δεν θα έχουν τις ψήφους για σχηματισμό κυβέρνησης. Το δικό μας σενάριο είναι για μία ισχυρή, βιώσιμη, μακράς πνοής κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Δεν είναι ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης οι δημοσκοπήσεις

Σε ερώτηση σχετική με τις δημοσκοπήσεις που ακόμη δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο απάντησε: «Πιστεύω ότι πολλά παραδείγματα, και όχι μόνο στην Κύπρο, δείχνουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πια ένα ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης. Ειδικά όταν οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις μας λένε ότι ένα 20% αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την συμμετοχή, από το αν θα πάνε στην κάλπη οι νέοι άνθρωποι – και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει. Και εκτιμώ ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις». Ακολούθως εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν θα κριθεί μόνο στα ιδεολογικά ζητήματα αλλά στα πρακτικά που σχετίζονται με το επίπεδο της διαβίωσης και εξήγησε: «Όταν το διακύβευμα είναι η διαβίωση και η δημοκρατία η μάχη δεν θα είναι μόνο ιδεολογική, όταν ο πολίτης βλέπει απώλεια εισοδήματος 30-%40% ή έχει την απειλή ότι θα χάσει το σπίτι. Βλέπω μία σειρά από συντηρητικούς πολίτες να νιώθουν άβολα με τις παραβιάσεις της δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για τους προσωπικούς του στόχους ανέφερε: «Τους προσωπικούς μου στόχους τους έχω βάλλει σε σχέση με ότι είναι ωφέλιμο για την παράταξη και για τον τόπο. Το να έχουμε μία νίκη και αυτοδύναμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που αψήφησε το συνταγματικό πλαίσιο του κράτους δικαίου και έχει κάνει μία τρομακτική αναδιανομή πλούτου υπέρ των οικονομικά ισχυρών, θα είναι άσχημο για την χώρα, το λιγότερο είναι αν θα είναι κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχέσεις με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αναφέρθηκε στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το ερώτημα «αν εκβιάζεται ο κ. Ανδρουλάκης και αν τον κρατάει στο χέρι ο κ. Μητσοτάκης και ορίζει την συμπεριφορά του;», λέγοντας: «Δεν μπορώ να μπω σε τέτοια συζήτηση. Η Πόπη Τσαπανίδου έθεσε ένα ερώτημα – άλλωστε ο ίδιος κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε για να έχει σε ομηρεία το ΠΑΣΟΚ. Αυτό λέμε κι εμείς, ο κ. Μητσοτάκης δεν τον άκουγε γιατί ήταν πράκτορας αλλά για να τον έχει σε ομηρεία. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να είναι σε ομηρία, το κατήγγειλε προσέφυγε στις αρμόδιες ευρωπαικές και ελληνικές αρχές. ‘Αλλοι κάναν την πάπια, οι υπουργοί της ΝΔ. Από εκεί και πέρα το αν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ο θύτης και το θύμα είναι άλλη συζήτηση». Σε ερώτημα για το αν η τελευταία δήλωση του κ. Ανδρουλάκη για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή «χαλάει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν μας χαλάει το αφήγημα ο κ . Ανδρουλάκης. Αφήνοντας ανοικτά τα πάντα λέει ότι θα συνεργαστεί με όποιον βγει πρώτος κι εμείς αυτό λέμε, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή για σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης».

Πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση – πρόκλησή του για ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι 7 χρόνια το αποφεύγει και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει γόνιμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος στην πορεία προς τις εκλογές. Ακούω πολλές καταγγελίες για τοξικότητα. Τοξικότητα αναπτύσσεται όταν δεν διασταυρώνονται οι απόψεις. Είμαι ανοιχτός στον διάλογο». Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών λέγοντας: «Θα έπρεπε σε αυτή την χώρα να έχουμε μία πολιτισμένη αντιπαράθεση και να ξέρουμε δύο μήνες πριν πότε θα γίνουν εκλογές. Ακόμη και το καθεστώς Ερντογάν είχε ορίσει ημερομηνία. Το μάδημα της μαργαρίτας γύρω από την ημερομηνία των εκλογών έχει γίνει ανέκδοτο μόνο που κανείς δεν γελάει πια».

Οι πλειστηριασμοί δεν είναι λάθος είναι σχέδιο της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, αμφισβητώντας κατ’ αρχήν την εκτίμηση ότι αν δεν ισχύσει «θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του δημοσίου με κόστος 50 δισ. ευρώ»: «Κατ΄αρχήν οι εγγυήσεις δεν είναι 50 δισ. αλλά 18 δισ. και επιπλέον δεν θα καταπέσει καμία εγγύηση αν υπάρξει πλαίσιο προστασίας και βιώσιμων ρυθμίσεων στα νοικοκυριά». Κάνοντας αναδρομή σημείωσε: «Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε την πρώτη κατοικία που μετά έγινε νόμος Σταθάκη και ίσχυσε μέχρι το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης επεξέτεινε την ισχύ του, λόγω της πανδημίας, για ένα ακόμη εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και μετά ψήφισε έναν πτωχευτικό κώδικα που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς. Από την στιγμή που θα ισχύσει θα είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου μεταπολεμικά». Απαντώντας στην σημερινή παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ο οποίος ανέφερε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν πλειστηριασμοί) ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο νόμος Κατσέλη προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες που έγινε στην συνέχεια νόμος Σταθάκη. Ο κ. Λαφαζάνης που έκανε και τότε τις καταγγελίες έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και στις εκλογές έπεσε στο 0,5%» και πρόσθεσε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «γίνονταν πλειστηριασμοί, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αδύνατων πολιτών αλλά πλειστηριασμοί σε βάρος στρατηγικών κακοπληρωτών».

Ακολούθως είπε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και υπογράμμισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα αποτρέψουμε αυτή την οδυνηρή προοπτική για τους δανειολήπτες. Ο πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να καταργηθεί. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί οι σέρβισερς που έχουν αγοράσει ένα δάνειο στο 15% της αξίας τους να ζητούν το 100%. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τους αδύνατους και τους ευάλωτους και να θεσπίσουμε μία ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους». Ακολούθως επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι ένα σχέδιο για να βοηθήσει λίγους, αλλά η μεγάλη πλειονότητα, η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της» και έφερε το παράδειγμα του πρώην βουλευτή της ΝΔ σημειώνοντας ότι «ο κ. Πάτσης είχε πάρει ένα δάνειο 4 δισ. για να αγοράσει δάνεια 64 δισ., κοράκι ήταν και ήταν βουλευτής της ΝΔ».

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες εξήγησε: «Η αποχή από τους ψηφοφορίες είναι ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί αυτά που είδαμε με τις υποκλοπές. Η αρμόδια αρχή βρήκε τα τεκμήρια στους παρόχους για τις παρακολουθήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, δημοσιογράφων, πολιτικών και δεν υπάρχει μία εξήγηση. Ποιοι είναι οι λόγοι για να παρακολουθούνται; Έχουμε κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου».

Συγκυβερνούσαμε με την τρόικα

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στις παροχές του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε και στις δικές του εξαγγελίες: «Ο κ. Μητσοτάκης στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους και τώρα έρχεται με μία παλαιοκομματική λογική λίγο πριν τις κάλπες με την παροχή 300 εκάτ.». Για το αν η οικονομία αντέχει τις δικές του εξαγγελίες ανέφερε: «Το πρόγραμμα που παρουσίασα στην ΔΕΘ είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο, οι αυξήσεις που προβλέπουμε αντισταθμίζονται από τα έσοδα». Ακολούθως εξήγησε: «Με πληθωρισμό στο 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση κατώτατου μισθού. Εμείς έχουμε κατώτατο μισθό 880 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή καθώς και αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Με δεδομένες τις αυξήσεις στο κόστος ζωής κάπως πρέπει να ζήσουν και οι πολίτες». Αναφερόμενος στις συντάξεις, εξήγησε ότι «τα αναδρομικά, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις, και επίσης λέμε ότι η 13η σύνταξη θα επανέλθει. Είμαστε πάρα πολύ φειδωλοί και όχι σπάταλοι. Κυβερνήσαμε, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ. Λέμε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια η οποία κοστίζει 3 δισ. ετησίως. Όμως τα υπερέσοδα για το δημόσιο ταμείο από την έμμεση φορολογία είναι πάνω από 4 δισ.. Γιατί τα διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης; Για να μπορεί να δίνει κάποια επιδόματα που τελικά καταλήγουν στα σούπερ μάρκετ και στις μεγάλες εταιρείες».

Για την δική του πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015-18 ήταν κυβέρνηση που συγκυβερνούσε με την τρόικα. Όπως για να είμαι δίκαιος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν μπορείς λοιπόν να συγκρίνεις την τωρινή περίοδο με την μνημονιακή περίοδο. Μία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με επιδόματα. Θέλουμε βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, θέλουμε να αυξάνουμε την πίτα για να έχουμε περιθώριο αναδιανομής εισοδήματος».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις