Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με 20 Rafale – Ξενάγηση στο «καμάρι» της Γαλλίας

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με 20 Rafale – Ξενάγηση στο «καμάρι» της Γαλλίας

Στη Σούδα και συγκεκριμένα στον προβλήτα Κ-14 της αμερικανικής ναυτικής βάσης κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στη Σούδα. Μεταφέρει πλήρωμα 1.800 ανθρώπων, και 20 αεροσκάφη Rafale.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» έφτασε στη Σούδα κρύβοντας τον ορίζοντα. Το εντυπωσιακό πλοίο, εκτοπίσματος 42.500 τόνων και βυθίσματος 9 μέτρων, ναυπηγήθηκε τη δεκαετία του 1990 και η πρώτη του αποστολή έγινε το 2001.

Το zarpanews.gr βρέθηκε στο «Σαρλ ντε Γκωλ» σε μία ξενάγηση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Γαλλίας για τα ΜΜΕ και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μαχητικά Rafale, το κατάστρωμα πτήσεων, τη γέφυρα και το υπόστεγο που χρησιμοποιείται ως «γκαράζ» για εργασίες σε αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το κατάστρωμα πτήσεων

Το αεροπλανοφόρο δεν έφερε τον μέγιστο αριθμό αεροσκαφών που μπορεί θεωρητικά να μεταφέρει, είχε όμως συνολικά 20 αεροσκάφη Rafale M, τη ναυτική έκδοση δηλαδή του μαχητικού. Περπατώντας στο κατάστρωμα, μπορούσε κανείς κυριολεκτικά να αγγίξει τα όμορφα αεροσκάφη και να αισθανθεί το ψυχρό μέταλλο της ατράκτου τους.

Το πλοίο μπορεί να επιχειρεί και σε συνθήκες κακοκαιρίας και κυματισμού, καθώς φέρει εξισορροπητή που μειώνει σημαντικά την ταλάντωση από τα κύματα!

Στρέφει την πλώρη του προς την κατεύθυνση του ανέμου, καθώς ο αντίθετος άνεμος βοηθάει στην απονήωση των αεροσκαφών.

Την ώρα της επίσκεψης, στο αεροπλανοφόρο βρέθηκαν και αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ νωρίτερα το πλοίο επισκέφθηκε ο αρχηγός ΓΕΝ. Πάνω από το κατάστρωμα υψώνεται η νησίδα, η υπερκατασκευή που θυμίζει πύργο όπου βρίσκονται ο χώρος ελέγχου πτήσεων αλλά και η γέφυρα του πλοίου.

Η γέφυρα του αεροπλανοφόρου

Όποιος περίμενε ότι στη γέφυρα του πλοίου θα έβρισκε πλήθος οργάνων, φώτων, μοχλών και άλλων εξαρτημάτων, μάλλον απογοητεύτηκε. Η γέφυρα του «Σαρλ ντε Γκωλ» είναι λιτή, με τη θέση του πλοίαρχου να βρίσκεται αριστερά, ώστε να μπορεί να βλέπει απευθείας τί συμβαίνει στο κατάστρωμα.

Τα όργανα είναι σχεδόν όλα ψηφιακά, με πολλές οθόνες και σχετικά λίγα πλήκτρα. Δεν λείπουν πάντως οι παραδοσιακές ναυτικές πυξίδες.

Το υπόστεγο

Τα Rafale και τα υπόλοιπα μαχητικά απαιτούν συντήρηση, που δεν γίνεται στο κατάστρωμα πτήσεων, αλλά στην «κοιλιά» του πλοίου. Με έναν ειδικό «ανελκυστήρα» τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα κατεβαίνουν στο υπόστεγο όπου μηχανικοί αναλαμβάνουν να τα επαναφέρουν σε αξιόμαχη κατάσταση αλλά και να τα εξοπλίσουν.

Η πυρηνοκίνητη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει στη Σούδα έως τις 22 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση «Neptune Strike» που θα διεξαχθεί ανοιχτά της Κρήτης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις