Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα

Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει σήμερα ετυμηγορία, μετά από 17 συνεδριάσεις, για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα.

Στις 10 η ωρα το πρωί, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των επτά δικαστών του Αρείου Πάγου και των έξι του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα.

Προηγήθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Όλγα Σμυρλή, η οποία εισηγήθηκε την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων από τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. «Για να καταλήξουμε επί την ενοχή ή μη του Νίκου Παππά, πρέπει να ελέγξουμε εάν δεν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού, εάν σημειώθηκε κάποια παρεκτροπή, εάν ευνοήθηκε κάποιος υποψήφιος. Καμία παρέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα εύνοιας της εταιρίας του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, δεν έγινε από τον υπουργό, καμία τέτοια ενέργεια δε σημειώθηκε» τόνισε η κυρία Σμυρλή, προσθέτοντας: «Δεν προέκυψε ότι ο Ν. Παππάς, δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης και πως ευνοήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο η συμμετοχή της εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας».

Κατά την εισαγγελέα, ο συγκατηγορούμενος του Νίκου Παππά, επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, προχώρησε στην καταγγελία σε βάρος του πρώην υπουργού λόγω οικονομικού συμφέροντος και συγκεκριμένα λόγω της διαφοράς των 3.000.000 ευρώ που έχει με το λιβανέζικο όμιλο CCC τα οποία όπως είπε «δε θέλει να απολέσει, ακόμα και με το να βρεθεί κατηγορούμενος».

Οι καταθέσεις και οι εντάσεις

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης, οι δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης, Δήμος Βερύκιος, Γιώργος Παπαχρήστος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η κατάθεση, ωστόσο, που σημάδεψε τη δίκη και προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ήταν αυτή της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως έφευγαν φάκελοι και τσάντες χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να καταθέτει μήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμιση κι άλλα αδικήματα. Παράλληλα, στη δίκη προσκομίστηκαν και sms του Νίκου Παππά από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να καταδείξουν σύμφωνα με τους συνηγόρους τους τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τον πρώην υπουργό, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε σε μία συνεδρίαση, να επιμένει πως η δίωξη του είναι πολιτική.

Οι δικαστές

Τον τελικό λόγο ωστόσο για την ενοχή ή όχι των δύο κατηγορουμένων έχουν τα 13 μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα, η πρόεδρος, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, οι αρεοπαγίτες, Δήμητρα Ζώη, Ελένη Κατσούλη, Μαρουλιώ Απέργη, Γεωργία Κατσιμαγκλή, Δημητρία Στρούζα-Ξένου και Μαρία Βάρκα, οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Μιχαήλ Πικραμένος και οι σύμβουλοι επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου, Σταυρούλα Κτιστάκη, Κασσιανή Μαρίνου και Ηλίας Μάζο.

Βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη και δε χωρεί ενδίκου μέσου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις