Κυριακή, 18 Αυγ.
34oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Ο σεισμός έπληξε και τα ποσοστά του Ερντογάν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Εκλογές στην Τουρκία: Ο σεισμός έπληξε και τα ποσοστά του Ερντογάν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Φωτογραφία Reuters

Ύστερα από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα της Τουρκίας, με οπαδούς της Φενέρμπαχτσε και της Μπεσίκτας να φωνάζουν “κυβέρνηση, παραιτήσου!”, διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση της ασύλληπτης τραγωδίας που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκε σήμερα (27.02.2023) νέα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει το… πλήγμα στα ποσοστά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALF Research, το διάστημα 21 – 25 Φεβρουαρίου 2023, η Λαϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 35,1%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους (σ.σ. αντιπολίτευση) πήρε προβάδισμα με 47,6%.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2018 εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός νόμος που ευνοεί τις πολιτικές συμμαχίες. Βάσει αυτού, για τα κόμματα που συμμετείχαν ως μέρη συμμαχίας δεν ίσχυσε το εκλογικό όριο του 10% και άρα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν έδρες.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Λαϊκής Συμμαχίαςμε τα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Η Συμμαχία του Έθνους είναι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 2018, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Πτώση έχει καταγράψει και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο παραμένει πρώτο, αλλά με μόλις 1,7% από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων έχουν ως εξής:

* AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 29,5%

* CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 27,8%

* IYI Party (Καλό Κόμμα): 15,7%

* HDP: 9,8%

* MHP: 5,6%

* Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης): 2,5%

* Memleket Partisi (Πατρίδα): 2,2%

*Deva Partisi (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου): 1,8%

*Yeniden Refah Partisi (Ευημερία και Πάλι): 1,6%

*Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 1,5%

Άλλο: 2%

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις