Παρασκευή, 19 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κατέρρευσε η μητέρα του 20χρονου Ανδρέα – «Έτρεμα»

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κατέρρευσε η μητέρα του 20χρονου Ανδρέα – «Έτρεμα»

Στο φως έρχονται όλο και περισσότερες μαρτυρίες για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι επιβαίνοντες στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη. Η αγωνία των γονιών και των συγγενών δεν έχει τελειωμό, μέχρι να φτάσει η στιγμή για να μάθουν τι ακριβώς συνέβη με τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο Ανδρέας Αλικωνιάτης είναι ένας από τους νεαρούς ήρωες της τραγωδίας στα Τέμπη, ο οποίος κατάφερε να απεγκλωβίσει τουλάχιστον 10 άτομα από το μοιραίο τρένο. Μαζί με την μητέρα του Φωντάνα Βλάχου Αλικανιώτη, μίλησαν το πρωί της Παρασκευής (03.03.2023) στην «Πρωινή Ζώνη» του Action24. 

«Η ορμή και η ταχύτητα ήταν πολύ μεγάλη που έχει εκτροχιαστεί τελείως και το 1ο και το 2ο βαγόνι. Από ένα παράθυρο στην πάνω μεριά, που ήταν και η μόνη έξοδος διαφυγής, πηδήξαμε 10 άτομα, μπορεί και παραπάνω» είπε ο 20χρονος Ανδρέας, περιγράφοντας στο Action24 τα όσα έζησε στην σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. 

«Με το που έγινε το μπαμ, επικράτησε χαμός. Υπήρχαν παντού φλόγες, σπινθήρες και σπασμένα τζάμια. Η πρώτη μου κίνηση ήταν να βρω τρόπο να βγούμε έξω. Όλοι όσοι πηδήξαμε, είχαμε αίματα. Ήταν όλοι νέοι, φοιτητές, από 18-24 ετών. Ο καπνός ερχόταν πάνω μας. Εγώ με έναν συμφοιτητή μου, βρήκαμε μία βαλίτσα, σπάσαμε το τζάμι και βγήκαμε».

Και συνέχισε: «Πολλοί τραυματίες, λόγω της αδρεναλίνης, δεν είχαν καταλάβει πόσο πολύ τραυματισμένοι ήταν. Ο προτελευταίος που έσπρωξα από το τζάμι ήταν ο φίλος μου. Εγώ βγήκα τελευταίος.

Μόλις βγήκαμε, είδαμε άλλους ανθρώπους να είναι τραυματισμένοι και άλλους να μην έχουν τις αισθήσεις τους.

Με το που βγήκαμε, είδα να έρχεται η Πυροσβεστική και μετά από λίγο και τα ασθενοφόρα. Επέλεξα να μην φύγω με το λεωφορείο για Θεσσαλονίκη, αλλά περίμενα το ασθενοφόρο μαζί με τον φίλο μου τον Δημήτρη που ήταν τραυματισμένος στα πλευρά και επειδή είχα κι εγώ τραύματα και εγκαύματα που δεν ήξερα πού θα οδηγήσουν».

«Με το που αντίκρισα το βαγόνι που είχε πάρει κλίση και όλο αυτό το σκηνικό με τη φωτιά, σοκαρίστηκα, γιατί δεν είχα καταλάβει ούτε μέχρι τώρα έχω καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που έγινε» πρόσθεσε ο νεαρός.

Στην ερώτηση πότε κατάλαβε ότι θα υπήρχαν απώλειες, ο 20χρονος ήταν αφοπλιστικός: «Μέχρι που βγήκα από το βαγόνι, ήμουν πεπεισμένος ότι θα μιλούσαμε για έναν με δύο άτυχους, όχι παραπάνω», ενώ ερωτηθείς αν πίστευε ότι εκείνος θα ζούσε μόλις έγινε η σύγκρουση, είπε: «Δεν το πίστευα. Απλά το είχα αποδεχθεί. Το μόνο που φοβήθηκα ήταν να μην βασανιστώ, να μην πεθάνω μετά από κάποια ώρα. Αν είναι να πεθάνω, να πεθάνω ακαριαία». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 μίλησε και η μητέρα του 20χρονου Ανδρέα, Φωντάνα Βλάχου Αλικανιώτη.

«Ήμουν σίγουρη ότι στις 11.30 θα φτάσει. Έπαιρνα και δεν το σήκωνε και του έστειλα μήνυμα αγόρι μου είσαι καλά; Καμία απάντηση κι αυτό με ξένισε. Με πήρε 23.55 και με ενημέρωσε από το κινητό του φίλου του ότι έγινε αυτό. Με έπιασε στον ύπνο. Σε πρώτη φάση είπα ότι μου κάνει πλάκα, ότι είναι αστείο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου πετάχτηκα από το κρεβάτι, έβαλα τηλεόραση και τίποτα, μπαίνω στο Ίντερνετ τίποτα… Έτρεμα σύγκορμη τι να σας πω με ένα τρέμουλο σαν κρίση πανικού. Με διαβεβαίωσε ότι είναι καλά, αλλά είναι πολύ σκληρό παιδί κι έχω ιστορικό και μου κρύβει πράγματα, επειδή ξέρει ότι είμαι υπερπροστατευτική.

Μέσα μου με έτρωγε ότι μπορεί να μην μου λέει την αλήθεια. Δεν είχε καταλάβει τα εγκαύματα κι ότι κούτσαινε. Μετά πήρα ξανά, μου είπε ότι έχει πολύ λίγη μπαταρία ο φίλος του κι είναι βαριά τραυματισμένος. Μόλις πήγανε στο νοσοκομείο με πήρε για να μου πει ότι φτάσαμε, είμαστε καλά στα χέρια των γιατρών. Μείνε ήσυχη…

Όχι μόνο να τον δω από κοντά, αλλά να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου, να δω τι έχει όντως το κορμί του. Μέχρι την ώρα που τον πήρα στην αγκαλιά μου δεν περνούσε η ώρα, ήταν ατελείωτη» ανέφερε η κα. Αλικανιώτη δίχως να μπορεί αν συγκρατήσει την συγκίνησή της για τις ώρες αγωνίας που έζησε μέχρι να μάθει ότι ο γιος της είναι σε καλή κατάσταση.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από Action24

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις