Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τη συμμετοχή των Επιτροπών Ισότητας των δήμων της Αττικής

Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών η σημερινή και πολλοί δήμοι της Αττικής θα την τιμήσουν με εκδηλώσεις, ημερίδες και δράσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Επιτροπή Ισότητας που οφείλει να έχει κάθε δήμος (ΔΕΠΙΣ) και που σε ορισμένους από αυτούς είναι ιδιαίτερα δραστήρια τα μέλη της, όχι μόνο αυτή την ημέρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άλλωστε τα σημεία των καιρών δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς. Δυστυχώς, οι έμφυλες διακρίσεις, τα φαινόμενα κακοποίησης των γυναικών, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι βιασμοί ακόμη και οι δολοφονίες, δεν εκλείπουν και οι Επιτροπές Ισότητας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες γύρω από το ζήτημα, να τους ενημερώσουν, να συμβουλέψουν όπου χρειαστεί και να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις εκείνες της τοπικής κοινωνίας, που θα σταθούν ανάχωμα σε δραματικά περιστατικά, τα οποία μπορεί να συμβαίνουν και δίπλα μας ακόμη, αλλά ο φόβος, οι απειλές, ο εκβιασμός, να μην αφήνουν μια γυναίκα να βγάλει την κραυγή της.

«Η ΔΕΠΙΣ βγάζει στην επιφάνεια αυτά τα ζητήματα»

«Έχουν τη σημασία τους οι Επιτροπές Ισότητας των δήμων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου και εξηγεί: «Το ζήτημα των έμφυλων διακρίσεων, της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης, είναι πολύ σοβαρό και οι Επιτροπές Ισότητας των δήμων προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, να τον ενημερώσουν και να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά και ο δήμος να μην ενδιαφέρεται. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας βγάζει στην επιφάνεια αυτά τα ζητήματα με ημερίδες και με εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Σχετικά με το τι πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας σ’ ένα περιστατικό ή σε μια καταγγελία, η κ. Ανδρούτσου λέει: «Ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης, αυτό είναι θέμα της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα. Όμως δεν θα σταθεί αμέτοχος σε μια καταγγελία. Μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα για το πώς θα κινηθεί και τι μπορεί να κάνει, να την καθοδηγήσει ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, να τη συμβουλέψει, να της παρέχει βοήθεια και υποστήριξη αν τη χρειαστεί, γιατί για παράδειγμα μπορεί μια γυναίκα να έχει φύγει με το παιδί της από περιστατικό βίας και να έχει ανάγκη από μια στέγη ή μπορεί να χρειάζεται μια ψυχολογική υποστήριξη. Αν το ζητήσει, τότε ο δήμος θα διαθέσει ψυχολόγο ή κοινωνική λειτουργό, ενδεχομένως και νομική υποστήριξη, ανάλογα με την περίπτωση».

Και προσθέτει: «Ουσιαστικά ο δήμος και η Επιτροπή Ισότητας έχουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά και προληπτικό με να επικοινωνούν όλες αυτές τις θωρακίσεις».

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου λέει πως υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό, κυρίως από γυναίκες και από Ενώσεις και καταλήγει σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Είναι ένας συμβολισμός αυτή η ημέρα και μια αφορμή για να σκεφτούμε από πού ξεκίνησαν αυτοί οι αγώνες, αλλά και για να επαναδιατυπωθεί το σύγχρονο αίτημα της γυναικείας χειραφέτησης».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που είναι σήμαρα, ο δήμος Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησε ήδη μία ειδική πολυεπίπεδη εκδήλωση με τον τίτλο «Είμαι Εσύ, Είμαι Εγώ, Είμαι Εδώ», όπου γυναίκες ξεδίπλωσαν τις ιστορίες τους, τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ανάμεσά τους η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η πλοίαρχος, γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, η μαραθωνοδρόμος ΑμεΑ Ποθητή Κυνηγοπούλου, η συγγραφέας και συνιδρύτρια του «Women on Top» Στέλλα Κάσδαγλη, αλλά και η ίδια η δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου.

Η εκδήλωση συνοδεύθηκε από μουσική παράσταση με τίτλο «For Women», ενώ για την Κυριακή (12/3, 20:00) έχει προγραμματιστεί και μια χοροθεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με τον τίτλο «Η δε γυνή…».

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα (13/3, 18:00) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση πάλι στο Δημοτικό Θέατρο με θέμα «Φύλο, δημόσιος χώρος & κινητικότητα», στην οποία συμμετέχει το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και η αρχιτεκτονική ομάδα URBANA με το θέμα «Γυναίκες ορατές στην πόλη», για μια γειτονιά ασφαλή για τις γυναίκες.

«Υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση»

Μια σειρά δράσεων έχει προγραμματίσει και η Επιτροπή Ισότητας του δήμου Χαλανδρίου. Το περασμένο Σάββατο έγινε στην πόλη διανομή φυλλαδίων με πληροφορίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών, για σήμερα (11:00) έχει προγραμματιστεί ομιλία στο ΚΑΠΗ Κάτω Χαλανδρίου από τη δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Ευγενία Κατούφα με θέμα «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση», ενώ την άλλη Τετάρτη (15/3) θα γίνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και παιδί. Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του φαινομένου». Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε και αγώνας δρόμου στη Ρεματιά, αφιερωμένος στην ενημέρωση για τη βία εναντίον των γυναικών.

«Ο ρόλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας είναι πολύ σημαντικός, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση, ακόμη και στα μέλη της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα και συνεχίζει: «Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη των Επιτροπών Ισότητας των δήμων δεν είναι πάντα τα κατάλληλα ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένα και σίγουρα υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης μέσα στην κοινωνία. Σε κάποιους δήμους δεν είναι καν ενεργή η ΔΕΠΙΣ. Πολλές φορές δεν υπάρχει και η ανταπόκριση που θα θέλαμε από τον κόσμο, ίσως γιατί δεν είναι πολύ γνωστή η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και ο ρόλος της και γι’ αυτό πραγματοποιούμε τόσες δράσεις ενημέρωσης, μοιράζουμε και φυλλάδια, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες».

Πάνω στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Ισότητας η κ. Κατούφα τονίζει: «Στη χώρα που η πατριαρχία έχει ακόμη πολύ ισχυρές ρίζες, στη χώρα με τις τόσες γυναικοκτονίες και τις συνέπειές τους, όπως διαλυμένα σπίτια, ορφανά παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τη μητρική αγάπη και τη γονεϊκή φροντίδα, αφού και ο πατέρας είναι στη φυλακή, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης και αυτοπεποίθησης. Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και οι άντρες θεωρούν ότι θίγεται ο ανδρισμός τους, αν η σύντροφός τους ζητήσει να χωρίσουν. Η Ελληνική Πολιτεία έχει θεσπίσει Νόμους τόσο για την πρόληψη, όσο και για την προστασία από βίαιες συμπεριφορές, αλλά δεν εφαρμόζονται. Τρανταχτό παράδειγμα η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο το 2011, επικυρώθηκε το 2018, αλλά τίποτε από όσα προβλέπει δεν εφαρμόζεται. Επίσης έχουμε θεσμούς, όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα γυναικών, που δεν είναι επαρκή, αλλά και αυτά που λειτουργούν δεν είναι αποτελεσματικά.

Οι ΔΕΠΙΣ έχουν την υποχρέωση να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Να ενημερώσουν τις γυναίκες, να ευαισθητοποιήσουν τους άντρες και να συμμετάσχουν σ’ ένα πρόγραμμα προώθησης της ισότητας σε τοπικό επίπεδο. Όμως πώς μπορούν να το κάνουν, όταν κάποιοι δήμοι δεν έχουν καθόλου ΔΕΠΙΣ, άλλοι έχουν όμως δεν την έχουν ενεργοποιήσει, πολλά από τα μέλη τοποθετήθηκαν επειδή είναι αρεστά στην εκάστοτε δημοτική διοίκηση και όχι επειδή μπορούν να συνεισφέρουν στο θέμα αυτό».

Και καταλήγει: «Τα περισσότερα μέλη των ΔΕΠΙΣ έχουν έλλειμμα ενημέρωσης στα θέματα ισότητας. Δεν γνωρίζουν ότι η Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε για να τιμηθούν οι αγώνες των γυναικών και για να αποτελέσουν ορόσημα νέων αγώνων, διεκδικήσεων, δεσμεύσεων και ελέγχου πεπραγμένων. Αντί αυτών οργανώνουν εκδηλώσεις διασκέδασης, καλλωπισμού, διανομή λουλουδιών κά. Με πόσες γυναικοκτονίες θα καταλάβουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει;».

Σειρά εκδηλώσεων στους δήμους

Πολλοί δήμοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο δήμος Καλλιθέας σήμερα (19:00) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες και Επιχειρείν» και το Σάββατο (11/3, 19:00) μουσική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο «Η γυναίκα των τεσσάρων εποχών».

Ο δήμος Αιγάλεω στο πλαίσιο αυτής της ημέρας πραγματοποιεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου δωρεάν τεστ ΠΑΠ στα Δημοτικά Ιατρεία, ενώ έχει προγραμματίσει και δωρεάν μαστογραφίες για τις 7 Απριλίου. Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας εκδήλωση-αφιέρωμα στη γυναίκα σήμερα (19:30) στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας εκδήλωση με τίτλο «Είμαι γυναίκα! Είμαι δυνατή!» στην αίθουσα του Π.Π.Ι.Ε.Δ. το Σάββατο (11/3, 19:00), με ομιλήτρια μεταξύ άλλων την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα και θα τιμήσει γυναίκες με πλούσια κοινωνική δράση, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας σε γυναίκες της πόλης.

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής οργανώνει βιωματική ομάδα που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο. Ο δήμος Παλλήνης μία Ημερίδα για την υγεία της γυναίκας με τη συμμετοχή επιστημόνων την Παρασκευή (10/3, 19:00) στο 3ο Γυμνάσιο Γέρακα και εκπαίδευση αυτοπροστασίας την Κυριακή (12/3, 11:00) στο 1ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα, ενώ σήμερα (20:30) θα γίνει προβολή ταινίας στην Κινηματογραφική Λέσχη.

Ο δήμος Καισαριανής εκδήλωση με θέμα «Η φεμινιστική ομάδα της Καισαριανής 1989-1999, από το παρελθόν στο μέλλον» σήμερα (19:00) στην αίθουσα του Δημαρχείου. Ο δήμος Βύρωνα το Σάββατο (11/3, 20:00) στον Δημοτικό Κινηματογράφο ένα δρώμενο από τη θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ, με ιστορική αναδρομή για τη θέση της γυναίκας στις πατριαρχικές κοινωνίες.

Εκδηλώσεις είχαν ανακοινώσει και οι δήμοι Ηλιούπολης και Παλαιού Φαλήρου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του εθνικού πένθους και θα οριστούν νέες ημερομηνίες.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα