«Τονωτικές ενέσεις» στο ηθικό των Ρώσων επιχείρησε να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένοντας μονότονα στο «αφήγημα» που χρησιμοποιεί από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία για να τον δικαιολογήσει: ότι η Δύση μεθόδευε την διάλυση της Ρωσίας, η οποία άντεξε παρά τις κυρώσεις.
Μιλώντας σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο αεροσκαφών στη Μπουριάτια, περίπου 4.400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους.
«Για μας λοιπόν αυτό δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα επιβίωσης του ρωσικού κράτους, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν εργαλείο για να διεξαγάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και να της προκαλέσει «στρατηγική ήττα», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο επιχείρημα της πλειοψηφίας των χωρών – συμπεριλαμβανομένης της συμμαχίας των κρατών που ενισχύουν αμυντικά το Κίεβο – πως η Ουκρανία υφίσταται μια ιμπεριαλιστικού τύπου εισβολή, εξαιτίας της οποίας έχουν καταστραφεί ουκρανικές πόλεις, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες πολίτες και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι είχε ανησυχήσει για την οικονομία όταν η Δύση επέβαλε πρωτοφανή κύματα κυρώσεων πέρυσι, αλλά η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.
«Έχουμε αυξήσει την οικονομική μας κυριαρχία πολλές φορές. Τελικά, σε τι υπολόγιζε ο εχθρός μας; Ότι θα καταρρεύσουμε σε 2-3 εβδομάδες ή σε ένα μήνα», είπε.
Είπε ότι ο «εχθρός» περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα «κλυδωνίζονταν εκ των έσω και θα κατέρρεε».
«Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Πούτιν. «Αποδείχθηκε, για πολλούς από εμάς, και ακόμη περισσότερο για τις δυτικές χώρες, ότι τα θεμέλια της σταθερότητας της Ρωσίας είναι πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευε κανείς».