Τεχνολογία

15+1 χρήσιμες συμβουλές για να διακρίνουμε τους διαγωνισμούς – απάτη στο ίντερνετ

Οι διαδικτυακές έρευνες και οι διαγωνισμοί βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο, αλλά κρύβουν και πολλούς κινδύνους και απάτες.

Όπως σημειώνει η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, οι εκστρατείες εξαπάτησης αποτελούν μια ολοένα μεγαλύτερη επιχείρηση για τους κυβερνοεγκληματίες. Μελέτη αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα μόνο εγκληματικό δίκτυο κέρδιζε 80 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το μήνα από τα θύματα παγκοσμίως – χρησιμοποιώντας έρευνες και δώρα από 120 γνωστές μάρκες για να προσελκύσει τα θύματά του.

Τέτοιου είδους απάτες συχνά αρχίζουν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα κειμένου που πιθανότατα έχει σταλεί σε αμέτρητα άλλα θύματα και έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει τον παραλήπτη να συμμετάσχει κάνοντας κλικ.

Η εταιρεία προτείνει 16 βήματα για να εντοπίσει το κοινό ύποπτες έρευνες:

1. Προσέξτε τυχόν προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για λίγα λεπτά εργασίας ή ένα ακριβό δώρο.

2. Προσέξτε τα τυπογραφικά λάθη ή την κακή γραμματική – μπορεί να είναι σημάδι ότι τα πράγματα δεν είναι απολύτως σωστά.

3. Οι συντομευμένες διευθύνσεις URL μπορεί επίσης να υποδηλώνουν απάτη.

4. Οι προσφορές που ισχύουν για περιορισμένο χρόνο είναι ένας άλλος τρόπος για τους απατεώνες να εντείνουν την πίεση στα θύματά τους.

5. Ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι σαφές ποιος διεξάγει την έρευνα – χωρίς να υπάρχει σύνδεσμος «επικοινωνήστε μαζί μας».

6. Εάν ο αποστολέας χρησιμοποιεί δωρεάν λογαριασμό webmail, τότε η έρευνα είναι πιθανό να είναι απάτη.

7. Επίσης, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι:

8. Μην εμπιστεύεστε τυφλά τις προσφορές ερευνών, ακόμη και αν αυτές αποστέλλονται από φίλο ή μέλος της οικογένειας.

9. Ερευνήστε το διαγωνισμό για να δείτε αν έχει αναφερθεί ως απάτη ή αν είναι νόμιμος.

10. Εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλες τις συσκευές και τους υπολογιστές.

11. Διατηρείτε ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές.

12. Να εμπιστεύεστε μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play και το App Store.

13. Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες απειλές – θα προσφέρει ένα χρήσιμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

14. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς. Ακόμα και αν οι απατεώνες κλέψουν τους κωδικούς σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς με ενεργοποιημένο το 2FA.

15. Να αντιμετωπίζετε με καχυποψία τα αυθαίρετα emails ή τις αυθαίρετες κλήσεις.

16. Ποτέ μην πληρώνετε για να πάρετε χρήματα αργότερα – πρόκειται πάντα για απάτες.

Αν συμβεί το χειρότερο, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα σας και ακυρώστε τις κάρτες ή κλειδώστε τις πρώτα μέσω της τραπεζικής σας εφαρμογής. Και αλλάξτε τυχόν κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να έχουν παραβιαστεί.

Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι οι έρευνες μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες, αλλά συχνά έχουν περιορισμένη αξία για τους καταναλωτές. Καλύτερα να τις αποφεύγετε εντελώς, εκτός αν έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να συμμετάσχετε.

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα