Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν, πλέον, οι γονείς των αδικοχαμένων νεαρών φοιτητών μετά την τραγωδία στα Τέμπη, την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, ωστόσο τώρα πια ο καθένας προσπαθεί με τα δικά του μέσα να φτάσει όσο πιο πολύ γίνεται στην δικαίωση των αθώων ψυχών.
Ο Αντώνης Ψαρόπουλος είναι ο πατέρας της Μαρίας Θωμαΐδος (Μάρθης), που έμελλε να είναι ένα από τα θύματα του δυστυχήματος που προκλήθηκε από την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, στα Τέμπη. Ο πατέρας της 20χρονης φοιτήτριας μιλώντας στο newsit.gr δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι όσες ημέρες και να περάσουν από τη νύχτα του τραγικού συμβάντος, θα είναι μία ανοιχτή πληγή που θα πονάει όλους τους γονείς και τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. “Η κόρη μου επέστρεφε στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη της. Είχε πάει Πάτρα για το καρναβάλι, έμεινε στην Αθήνα μαζί με την κολλητή φίλη της, την Φραντζσέσκα και δεν γύρισαν. Δεν γύρισε. Πώς να είμαι; Καλύτερα δεν είμαι. Το πώς αισθάνομαι είναι αυτονόητο για κάθε πατέρα, για κάθε γονιό”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πατέρας της Μάρθης με την ιδιότητα του δικηγόρου, μας εξηγεί ότι θα κάνει τον δικό του αγώνα, προχωρώντας στον διορισμό τεχνικών συμβούλων: “Κάνω κάποιες ενέργειες προς την πλήρη διερεύνηση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης. Εκπροσωπώ την οικογένειά μου και την οικογένεια του κ. Μπέζα για την Φραντζέσκα”.
Ο κ. Ψαρόπουλος επισημαίνει μιλώντας στο newsit.gr: “Έκρινα σκόπιμα με κάποιους συναδέλφους και τους γονείς ότι θα πρέπει να διορισθεί μία επιτροπή ιδιωτικής διερεύνησης ως τεχνικοί σύμβουλοι για όλα τα αίτια και τις παραμέτρους. Αν μπορούν να διευκολύνουν και να συμπληρώσουν και την επίσημη έρευνα από τους διορισμένους πραγματογνώμονες, θα ήταν ευχής έργο”.
Έχοντας χάσει την κόρη του για πάντα, αυτό που σκέφτεται τώρα -όπως λέει- είναι το κοινό καλό. “Θα ήθελα πάρα πολύ, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, εάν μπορούν να βρεθούν και να βελτιωθούν ατέλειες του συστήματος, όχι τα αυτονόητα που δεν τηρήθηκαν. Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα κάνουμε και κάποιο καλό στο κοινό, στους πολίτες αυτής της χώρας. Να βελτιωθούμε σε θέματα ασφαλείας, κυκλοφορίας”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξηγεί δε ότι “δεν πρόκειται με αυτή την κίνηση να υποκατασταθεί κανένας, θέλουμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές, να εξαντλήσουμε ό,τι μέσο μας δίνει ο Νόμος, προκειμένου να βοηθήσουμε το ανακριτικό έργο και θα το φτάσουμε μέχρι εκεί που πρέπει. Δεν υπονοώ τίποτα. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στους πραγματογνώμονες. Απλά το έργο των πραγματογνωμόνων είναι πάρα πολύ μεγάλο και αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην έχουν το χρόνο και την πολυτέλεια να δουν τη υπόθεση. Έχουμε το δικαίωμα από το Νόμο και θα το πράξουμε. Θέλουμε να φύγουν κάποιες δικές μας απορίες. Εμείς οι παθόντες ενδιαφερόμαστε κάτι περισσότερο από την πολιτεία”, αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr ο πατέρας της αδικοχαμένης Μάρθης και δικηγόρος, Αντώνης Ψαρόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι ιδιώτες πραγματογνώμονες επιδεικνύοντας ανθρωπιά και κατανόηση, δεν θα λάβουν χρήματα για την υπόθεση, παρά μόνο για την κάλυψη των εξόδων τους.
Η ανακοίνωση για τον διορισμό των πραγματογνωμόνων:
“Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 204 ΚΠΔ, ανακοινώνουμε ότι έχουμε προβεί σε διορισμό Τεχνικών Συμβούλων προκειμένου να ασκήσουν τα αναγνωριζόμενα από το νόμο (άρθρα 207 και 208 ΚΠΔ) δικαιώματα στα πλαίσια της διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Προχωρώντας, όμως, ένα βήμα παραπέρα και προκειμένου κάποιες οικογένειες θυμάτων να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και τα εξής:
Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι που διορίσαμε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης η οποία ξεκίνησε ήδη να εργάζεται αναζητώντας τον συνδυασμό των τεχνικών παραμέτρων – στοιχείων, του ανθρώπινου παράγοντα και γενικότερα των οργανωτικών – δομικών παραγόντων οι οποίοι συνέβαλαν στο συγκεκριμένο δυστύχημα, ώστε να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης.
Η επιτροπή προτίθεται να εκδώσει εντός περίπου 2 εβδομάδων μια προκαταρκτική αναφορά με Συστάσεις Ασφαλείας που θα προκύψουν από την πρώτη επεξεργασία των ευρημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να εκδώσει πλήρες και αναλυτικό Πόρισμα στα πρότυπα των αεροπορικών διερευνήσεων (κατά ICAO Annex 13) εντός των επόμενων μηνών.
Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, υπάρχει ανοιχτή συνεργασία και συνδρομή και άλλων πληρεξουσίων δικηγόρων οικογενειών θυμάτων και τραυματιών, οι οποίοι από τη δική τους πλευρά ήδη συμβάλλουν στον κοινό σκοπό όλων, που δεν είναι άλλος από την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, την ανάδειξη και απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική για όλους μας συνδρομή στη βελτίωση της ασφάλειας συγκοινωνιών”.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ