Μίνι έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ ότι προτίθεται να βγει στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Ο ένας έχει να κάνει με την συγκυρία, η οποία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για τις διεθνείς αγορές λόγω χρηματοπιστωτικής κρίσης και από την άλλη το γεγονός ότι γίνεται σε χρονική στιγμή που ολοκληρώνεται ο βίος της παρούσας κυβέρνησης.
Το τελευταίο ίσως και να λειτούργησε και ως έναυσμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή έκδοση, αφού η επόμενη όπως όλα δείχνουν, δύσκολα μπορεί να γίνει νωρίτερα από το Φθινόπωρο. Και με δεδομένο ότι στο προγραμματισμό είναι η Ελλάδα να βγει – ιδανικά – τέσσερις φορές στις αγορές, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να προβεί σε δύο εκδόσεις και παράλληλα να έχει ως σύμμαχό της τον χρόνο.
Η σχετική βιασύνη έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δύσκολα πέρασαν στις διεθνείς αγορές. Πρακτικά και με βάση τον προγραμματισμό, η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Αναλυτές αναφέρουν ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο στόχος των 7 δισ. ευρώ μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.
Επίσης ένα στοιχείο που οδήγησε την κυβέρνηση στην νέα αυτή έξοδο, είναι πως θέλει να αφήσει τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάτι τέτοιο, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί, ότι παραδίδει ταμειακά διαθέσιμα, μεγαλύτερα αυτών του 2019, παρά το ότι όλο αυτό το διάστημα… «έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι» με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Να σημειωθεί ότι ήδη το ελληνική δημόσιο έχει πραγματοποιήσει μία πρώτη έκδοση, αυτή του 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ είχε βάλει τότε στο Ταμείο 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού.
Χθες το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή (mandate) σε έξι οίκους για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.