Σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τη σύντομη συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας έγινε ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κλίματος βελτίωσης των διμερών σχέσεων στους τελευταίους μήνες.
https://twitter.com/NikosDendias/status/1643278930525208578?s=20
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ολοκληρώνει την επίσκεψη του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ.
“Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μας πρόσφερε βοήθεια. Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά. Και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειας των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη και να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους τραυματίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
Και συνέχισε: “Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουμε προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, στο πνεύμα της συμμαχίας, του ειρηνικού διαλόγου, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Αυτό που επιθυμούμε και ελπίζουμε είναι να μην περιμένουμε άλλη μία καταστροφή για να έρθουν κοντά οι δύο χώρες και ελπίζουμε ότι οι πόρτες του διαλόγου να μείνουν ανοιχτές. Επιθυμία μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα μια φιλίας, και Ελλάδα και Τουρκία να ζήσουν με ευημερία”.