Οικονομία

Τράπεζες: Διπλό όφελος για τους δανειολήπτες από την απόφαση για «πάγωμα» των επιτοκίων –  Γλυτώνουν μέχρι και 4,5 δόσεις τον χρόνο

Απρόσμενο δώρο και μάλιστα διπλό λαμβάνουν οι δανειολήπτες, μετά την απόφαση των τραπεζών να προχωρήσουν, στο πάγωμα των επιτοκίων για τουλάχιστον έναν χρόνο. Το πάγωμα θα αφορά τα στεγαστικά δάνεια που είναι κυμαινόμενα και εκτιμάται ότι αφορά σε περίπου 90.000 με 100.000 δανειολήπτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Euribor 3μήνου (επιτόκια), με βάση το οποίο υπολογίζεται η συντριπτική πλειονότητα των δανείων, είναι στο 3% και εκεί θα μείνει για το επόμενο έτος, ενώ δινόταν ώθηση να ξεπεράσει τουλάχιστον το 3,5% μέσα στο καλοκαίρι.

Κατά συνέπεια οι δανειολήπτες κερδίζουν ή για την ακρίβεια δεν επιβαρύνονται με περίπου δύο επιπλέον δόσεις.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.

Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια 30 έτη, το επιτόκιο σήμερα διαμορφώνεται με βάση το Euribor συν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 5,5%. Στην περίπτωση αυτή η δόση είναι σήμερα 575,34 ευρώ τον μήνα.

Αν οι εκτιμήσεις επαληθευόταν, τότε το Euribor 3μήνου προς το τέλος έτους τότε, το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν σε 4% και το τελικό επιτόκιο στο 6,5%, κατά συνέπεια η δόση θα πήγαινε στα 639,98 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο δάνειο το 2,5%, αφού το Euribor 3μήνου ήταν στο μηδέν και η δόση στα 401,39 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης, πληρώνει αυτή την στιγμή μεγαλύτερη δόση κατά 173,95 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 5,2 επιπλέον δόσεις, ενώ δεν υπήρχε το «πάγωμα» από το καλοκαίρι και μετά θα πλήρωνε επιπλέον 238,59 ευρώ, δηλαδή 7,1 δόσεις επιπλέον.

Δηλαδή η κίνηση αυτή των τραπεζών γλυτώνει για τους δανειολήπτες δύο δόσεις για το συγκεκριμένο δάνειο.

Αν μάλιστα αυτός ο δανειολήπτης ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων, με βάση και τα νέα κριτήρια, θα πληρώνει το μισό του επιπλέον ποσού. Για παράδειγμα από τα 173,95 ευρώ παραπάνω θα πληρώνει 86,975 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα επιβαρύνεται η τράπεζα.

Αθροιστικά λοιπόν από τις δύο παρεμβάσεις, ένας ευάλωτος δανειολήπτης ωφελείται 4,5 και πλέον δόσεις τον μήνα. Συγκεκριμένα αντί να πληρώνει 238,59 ευρώ τον μήνα περισσότερα για μία δόση που το περασμένο καλοκαίρι ήταν 401,39 ευρώ, πλέον θα πληρώνει 86,975 ευρώ περισσότερα.

Ποιοι εξαιρούνται από το «πάγωμα»

Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι τράπεζες και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (Euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώσει» και το τελικό ύψος των επιτοκίων και βέβαια οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι στοχευμένο και θα αφορά τους δανειολήπτες με ενήμερο στεγαστικό δάνειο και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νέο αυτό σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες δεν θα αφορά, επί του παρόντος τουλάχιστον και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

To κόστος του σχεδίου, σύμφωνα με πηγές από τις τράπεζες, διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι ίδιες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για μία ακόμη κίνηση επιβράβευσης του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς πρόθεση είναι το πρόγραμμα να κλειδώσει άμεσα και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σαφώς πριν το Πάσχα. Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην εν λόγω εξέλιξη, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στάση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία υπήρξε όλο το τελευταίο διάστημα σθεναρή ζητώντας από τις τράπεζες να βρουν λύσεις και να δώσουν ανάσα στους δανειολήπτες, τουλάχιστον τους συνεπείς, δίνοντας τους, αφενός ανάσα και αφετέρου στήνοντας αναχώματα στην δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα