Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα, σε βομβιστική επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού οχήματος στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη αγορά της Κουέτα, της πρωτεύουσας του Μπαλουτσιστάν, όπου τοπικές αυτονομιστικές οργανώσεις και ισλαμιστικά κινήματα εξαπολύουν συχνά τέτοιες επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις του στρατού ή της αστυνομίας.
«Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε ένα μηχανάκι και πυροδοτήθηκε από απόσταση», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αζφάρ Μεχσάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες.
Ο Ουασίμ Μπάιγκ, ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σάντεμαν, του μεγαλύτερου στην Κουέτα, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένα κοριτσάκι 5 ετών.
Four killed in blast targeting police vehicle in Pakistan's Quetta – police https://t.co/iWpVCbRHTL pic.twitter.com/VI2IvHIe2v
— Reuters (@Reuters) April 10, 2023
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με άλλον αξιωματικό της αστυνομίας, τον Σαφκάτ Τσίμα, ο στόχος ήταν το όχημα του εκτελούντα χρέη διευθυντή στην υπηρεσία αστυνομικών ερευνών, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο Κανταχάρι Μπαζάρ.
Four people were killed and fifteen injured in a bombing targeting a police vehicle in a marketplace in the southwestern #Pakistani city of #Quetta on Monday https://t.co/H8OnVdo4kM pic.twitter.com/NrmhShontN
— Arab News (@arabnews) April 10, 2023
Το Μπαλουτσιστάν, η μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν, συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν. Εκτός από τις αυτονομιστικές οργανώσεις, στην περιοχή δρουν επίσης τζιχαντιστές, όπως η Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν.
Η επαρχία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα μεταλλευμάτων και υδρογονανθράκων όμως οι κάτοικοί της, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, διαμαρτύρονται ότι έχουν περιθωριοποιηθεί και ότι οι φυσικοί πόροι που τους ανήκουν λεηλατούνται.
Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει πολλά έργα που εντάσσονται στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), υποδομές για τις οποίες η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια. Συχνά ωστόσο αυτά τα κινεζικά έργα προκαλούν αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των αυτονομιστικών ομάδων που θεωρούν ότι οι ντόπιοι δεν έχουν κανένα όφελος από αυτά αφού στα περισσότερα απασχολούνται Κινέζοι εργάτες και όχι ντόπιοι.