Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Τσίπρας: Η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό οφείλει να είναι σαφής

Τσίπρας: Η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό οφείλει να είναι σαφής

Την απουσία του πρωθυπουργού στηλίτευσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής όπου διεξάγεται η συζήτηση για την ψήφιση της συμπληρωματικής τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του.

Για την τροπολογία για το νεοναζιστικό μόρφωμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και λέγατε ακριβώς τα ίδια. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το θέμα. Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά ήταν η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί της χώρας. Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις.Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή.

Και συνέχισε: «Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης. Ο οποίος 3 χρόνια τώρα κ. Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι καταδικασμένος και φυλακισμένος με την ανοχή της κυβέρνησής σας. Λέμε όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δε μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Γιατί ξαναέρχεστε; Εσείς δε μας λέγατε έχετε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με τη τροπολογία σας; Και ότι εμείς δε θέλαμε το μπλόκο στο Κασιδιάρη; Και που είναι το μπλόκο στο Κασιδιάρη; Γιατι δεν το καταφέρατε; Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Και προφανώς δε καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει. Και προφανώς για να τους πείσετε τους ξεμοναχιάζατε στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν».

Είπε ακόμα: «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά. Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι πιθανώς να επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εντέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Κλείνοντας είπε: «Η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα. Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά».

Φοβάται να έρθει ο Μητσοτάκης

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε «Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι  επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Όπως πολλές φορές έχει συμβεί και σε αυτήν εδώ την αίθουσα άλλωστε. Με πιο χαρακτηριστική εκείνη που έκλεισε μόνος του τη συζήτηση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων 4 ετών.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις.

Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Και διαφάνεια, η λογοδοσία και αξιοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους φόρους είπε ότι η κυβέρνηση βρήκε από τα έτοιμα του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δημοσιονομικό περιθώριο ενώ υποστήριξε ότι οι φόροι που μείωσε αφορούσαν τους έχοντες, τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες.

Επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για μείωση των έμμεσων φόρων.

Όσον αφορά στις επενδύσεις είπε: «Βάλατε στόχο το 2021 για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% το 2022 έναντι του 2021. Και είχαμε τελικά κάτω από το μισό, στο 10%. Η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για τον επόμενο χρόνο, το 2023 αυτή την φορά. Ξανά στις καλένδες».

Για το θέμα της απασχόλησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είχε πει «πολλές και καλές δουλειές» από την επομένη των εκλογών έβαλε μπροστά τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά και όσον αφορά στις συντάξεις τόνισε: «Η μόνη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017».

«Τα λόγια είναι νομίζω περιττά με όσα περάσαμε στην πανδημία», σημείωσε περνώντας στην Υγεία.

«Είναι τόσο εκκωφαντική η αποτυχία να προστατέψετε την ανθρώπινη ζωή και να στηρίξετε το ΕΣΥ που δεν φτάνει όχι μια ομιλία, αλλά ολόκληρο βιβλίο δεν φτάνει να την περιγράψουν. Από που να το πιάσουμε; Από τα αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες ανά εκατομμύριο; Από τη στρατηγική και επίμονη άρνηση σας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες την ώρα που κάνατε πλάτες στις ιδιωτικές κλινικές;», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και για την Παιδεία, μίλησε για φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, για δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων που έμειναν εκτός ΑΕΙ και για τα  χαμένα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Φτάνοντας στο θέμα της ασφάλειας είπε: «Θέλετε τώρα να μιλήσουμε για ασφάλεια; Για αξιοκρατία και διαφάνεια; Θέλετε να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ακόμα θρηνεί τα παιδιά της από το δυστύχημα στα Τέμπη; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που

βασιλεύει η Greek mafia και το οργανωμένο έγκλημα κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέρα μεσημέρι στις γειτονιές; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το μισό του υπουργικό του συμβούλιο;»

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική και για την απουσία όπως είπε αξιοκρατίας μιλώντας για

golden boys της ΔΕΗ, για διπλασιασμό των μετακλητών, ενώ για την διαφάνεια είπε χαρακτηριστικά: «Θέλετε να μιλήσουμε για το απόρρητο που επικαλεστήκατε για να

μεθοδεύσετε τη συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών; Θέλετε να μιλήσουμε για την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που σας ψάχνει εδώ και μήνες, να δώσετε εξηγήσεις; Θέλετε να μιλήσουμε για τον κ. Πάτση; Για τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Μαραβέγια, τον κ. Καπάτο, τον κο Χειμάρα;»

Αναφερόμενος στην τροπολογία είπε ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόπειρα της κυβέρνηση να νομοθετήσει για το κόμμα της Ακροδεξιάς.

 

«Αυτό, δείχνει, έναν θεσμικό ερασιτεχνικό και την απαξία για τη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ιδιωτικοποιείται το νερό. «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο μετά τις εκλογές. Ωραία κωλοτούμπα. Αυτό, μετά την κατακραυγή και μια μεγάλη συναυλία. Σας καταλάβαμε. Ποιες είναι οι προθέσεις και οι μεθοδεύσεις σας και ο σχεδιασμός σας. Μην περνάτε τον κόσμο για χαζό».

Και πρόσθεσε: «Τι δήλωνε ο κος Μητσοτάκης το 2018, σε συνέντευξή του στον κο Χατζηνικολάου; «Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία

θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής. Και αυτό έκανε πράξη με το νόμο που ψήφισε, λίγες ημέρες μετά τα Τέμπη. Η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και η

εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών νερού απομακρύνεται από το κράτος και πέρασε στην αρμοδιότητα μιας Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι χάνεται ο χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού

αγαθού και ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης, καθώς οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη και την Ελλάδα ασχολούνται μόνο με τη ρύθμιση και την εποπτεία αγορών και όχι με αρμοδιότητες που ανήκουν στο κράτος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αν ω μη γέννετω κερδίσει δεύτερη τετραετία ο Μητσοτάκης, όχι μόνο το νερό δε θα μείνει στο Δημόσιο, ούτε ο αέρας που αναπνέουμε. Όλα θα ιδιωτικοποιηθούν. Ότι έχει απομείνει όρθιο. Και το γνωρίζει αυτό ο ελληνικός λαός. Για αυτό και τελικά τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ πιο καθαρά από ότι νομίζετε. Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό Δημόσια αγαθά; Ή εμπόρευμα για ξεπούλημά και αισχροκέρδεια;

Δείτε την ομιλία 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις