Από την 1η Μαΐου έρχεται αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το βράδυ της Μ. Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αύξηση κατά 8% από την 1η Μαΐου, 13 συνολικά αναπηρικά επιδόματα. Επίσης, στην ίδια τροπολογία θεσπίζεται άδεια μετ’ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου, κάτι που ισχύει ήδη στον δημόσιο τομέα.
Πιο συγκεκριμένα:
Αυξάνονται κατά 8% από 1η Μάϊου 2023 δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ και ειδικότερα τα εξής:
Α) Επιδόματα καταβαλλόμενα από e-ΕΦΚΑ
1) Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄154).
2) Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
3) Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68).
Β) Καταβαλλόμενα από τον ΟΠΕΚΑ:
1) Επίδομα κίνησης
2) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.,
3) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,
4) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση,
5) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,
6) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS),
7) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων,
8) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,
9) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση,
10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Άδεια γυναικολογικού ελέγχου για τον ιδιωτικό τομέα
Οι ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προβλέπουν:
Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως). Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με την πρόβλεψη για τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές, μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνεται η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.
Δείτε αναλυτικά την τροπολογία
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr