Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Πασχαλινές αγορές σε Βουλγαρία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία από εκατοντάδες Έλληνες

σύνορα Προμαχώνα

Προβληματισμος στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο από την τάση που φέτος είναι ισχυρότερη από ποτέ. Όλο και περισσότεροι ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες, για να βάλουν βενζίνη, ακόμα και για να αγοράσουν αρνί…

Ραγδαία μετακίνηση Ελλήνων προς τις γειτονικές χώρες παρατηρείται και πάλι με φόντο την Πασχαλινή περίοδο. Η μαζική έξοδος Ελλήνων για ψώνια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Τουρκία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πρατηριούχων, ιδιοκτητών μίνι μάρκετ -ακόμη και των κτηνοτρόφων- καθώς εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάρτυρες στην «απόβαση» χιλιάδων ατόμων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατακλύζουν τις γειτονικές αγορές.

Όμως, ειδικά φέτος, οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσφορούν καθώς έκαναν όπως τονίζουν υπερπροσπάθειες ώστε να συγκρατήσουν σε προσιτά επίπεδα το κόστος των προϊόντων τους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή των αμνοεριφίων στη Βουλγαρία κυμαίνεται από 13 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα αγγίζει τα 14 ευρώ. Η ολιστική διαφορά εντοπίζεται στο συνολικό «πακέτο» της γειτονικής χώρας, καθώς ένας πελάτης από τη Βόρεια Ελλάδα με μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα ταξιδιού θα έχει επιστρέψει σπίτι του με: φθηνά ρούχα, φθηνά τσιγάρα και φθηνή βενζίνη.

Τα παραπάνω εξηγούν πρατηριούχοι αλλά και κτηνοτρόφοι, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστο Τσέρνιο να επισημαίνει ότι το καύσιμο είναι εκείνο το οποίο παρασύρει τους Έλληνες σε ξένες αγορές. «Πάνω κάτω κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα οι τιμές, βέβαια υπάρχει μια διαφορά στα αμνοερίφια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μπορεί κανείς να αγοράσει ένα προϊόν ίδιας εταιρείας στη Βουλγαρία όπως και στην Ελλάδα, όμως εκεί μπορεί να ρίξει την τιμή καθώς επηρεάζει και το ΦΠΑ που ως επί τω πλείστον “πληγώνει” τους Έλληνες επιχειρηματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρνιο, συμβαίνει συχνά αρκετά προϊόντα ενόψει Πάσχα -και όχι μόνο- να τα βρει κανείς φθηνότερα στη Βουλγαρία, με αστερίσκο, όμως, για την ποιότητα. «Την ποιότητα που καταναλώνουμε εδώ στην Ελλάδα αυτοί την πληρώνουν πιο ακριβά. Στη Βουλγαρία μπορείς να βρεις πιο φθηνά προϊόντα, αλλά είναι και η ποιότητά τους κατώτερη. Στην Ελλάδα αντιθέτως, ευαγγελιζόμαστε την ποιότητα, τουλάχιστον οι κτηνοτρόφοι. Τα προϊόντα μας να έχουν την υπεραξία που αντιστοιχεί στην ποιότητα» σημείωσε.

Κραυγή αγωνίας για την τρέχουσα κατάσταση από τον Γιώργο Τζαμπαζλή, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ο οποίος ζητεί δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου. «Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα και φωνάζουμε ότι πρέπει κάτι να γίνει γιατί παραπήγε το πρόβλημα. Επειδή δεν υπάρχει φωνή βοώντος, πρέπει να μειώσουν τις τιμές στην παραμεθόριο και σε περιοχές όπως: Φλώρινα, Έβρο κλπ ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας τη χαοτική διαφορά, ειδικά στην τιμή των καυσίμων.

«Η διαφορά της βενζίνης είναι 45-50 λεπτά το λίτρο. Ζητούμε να παρθούν μέτρα, ειδικά τώρα που τα καύσιμα έχουν ανοδική πορεία και αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία. Διαχρονικά έχουν γίνει μελέτες από το 2014 έως σήμερα και η πτώση στους τζίρους μας είναι στο 40-43%. Όλοι εκείνοι που πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες, συνδυάζουν καύσιμα με τσιγάρα και με όλα τα ψώνια. Έχει ερημώσει η αγορά μας», τόνισε.

Πηγή: thesstoday.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις