Οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά για τους κατοίκους του Χαρτούμ, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 185.
Σφοδρά πυρά ακούστηκαν και πάλι στο Χαρτούμ, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η 24ωρη κατάπαυση πυρός, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Η 28χρονη Φατίμα, η οποία εργάζεται στο Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI), μία ΜΚΟ που προωθεί την ελευθερία και τη δημοκρατία παγκοσμίως, υποστηρίζοντας τις εκλογές με διαφάνεια, τα πολιτικά κόμματα και το Κράτος Δικαίου, περιγράφει στο newsit.gr τις εφιαλτικές στιγμές, που ζει από το περασμένο Σάββατο, κλεισμένη μέσα στο σπίτι της.
«Ξύπνησα το Σάββατο από τους πυροβολισμούς. Από τότε, η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Κοιμάμαι ελάχιστα, γιατί οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί δεν σταματούν. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που τρίζουν τα παράθυρα. Μένω μόνη μου, οπότε φοβάμαι πολύ, αλλά προσπαθώ να είμαι δυνατή για την οικογένεια μου που ανησυχεί για μένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Από το Σάββατο, βρίσκομαι σχεδόν συνέχεια ξαπλωμένη στο πάτωμα. Το χθεσινό πρωινό ήταν φρικτό, καθώς οι πυροβολισμοί ήταν στη γειτονιά μας. Ταράχτηκα πολύ. Ελπίζω τα πράγματα να ηρεμήσουν σύντομα, γιατί μου τελειώνει το φαγητό. Το ρεύμα έχει κοπεί από την Κυριακή και το πετρέλαιο της γεννήτριας σύντομα θα τελειώσει…».
«Να επαναστατήσει ο λαός ενάντια στην επερχόμενη ισλαμιστική στρατιωτική δικτατορία»
Στο newsit.gr μίλησε και ο Αχμέντ Ελχάγκ, επίσης κάτοικος του Χαρτούμ, που εκπροσωπεί στο Σουδάν τον γαλλικό οργανισμό CFI, ως σύμβουλος στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας τους και την πλουραλιστική και δημοκρατική ενημέρωση.
«Η τρέχουσα κατάσταση είναι μία μάχη που διεξάγεται σε τρία παράλληλα επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο, είναι η μάχη για την εξουσία μεταξύ του αντιστράτηγου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Μπουρχάν, Ανώτατου Διοικητή των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και Προέδρου του Συμβουλίου Κυριαρχίας, και του αναπληρωτή του, Αντιστράτηγου Μουχαμάντ Χαμνταν Νταγκάλο, γνωστού ως “Χεμεϊτί”, Διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Κυριαρχίας.
Στο δεύτερο επίπεδο, είναι μία μάχη μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και στο τρίτο επίπεδο είναι μία μάχη μεταξύ των ισλαμικών δυνάμεων που κυβέρνησαν το Σουδάν, υπό την ηγεσία του -επί 30 χρόνια- προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, με τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τα περιθωριακά σουδανικά κόμματα που απέτυχαν να κυβερνήσουν τη χώρα, τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την ανατροπή του Αλ Μπασίρ.
Οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στο Χαρτούμ, το Ομντουρμάν, το Βόρειο Χαρτούμ και πολλές άλλες περιφερειακές πόλεις. Είναι βέβαιο ότι οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταφέρουν να πετύχουν μια πλήρη νίκη επί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, λόγω του πυροβολικού, των τανκς και της αεροπορίας τους.
Αλλά ο πραγματικός χαμένος είναι ο σουδανικός λαός, που πρέπει να ανακτήσει την ανάσα του και την ενέργεια του και να κάνει μία νέα επανάσταση ενάντια στην επερχόμενη ισλαμιστική στρατιωτική δικτατορία.
Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω γιατί δεν ήμουν ικανοποιημένος στο παρελθόν, δεν είμαι ικανοποιημένος αυτή τη στιγμή και σίγουρα δεν θα είμαι ικανοποιημένος στο μέλλον».
Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)
Η RSF σχηματίστηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed, που πολέμησε με σκληρότητα τους αντάρτες στο Νταρφούρ. Έκτοτε, ο στρατηγός Νταγκάλο έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Η RSF έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.