Κύκλωμα απάτης έχουν στήσει επιτήδειοι στην Κρήτη, καθώς επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από πολίτες, επιχειρηματίες και προμηθευτές υποδυόμενοι τους υπαλλήλους της Περιφέρειας του νησιού.
Ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης, επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες ή επιχειρηματίες – προμηθευτές, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά μέσω κατάθεσης σε τράπεζα.
Ο τρόπος δράσης των απατεώνων
Η Περιφέρεια Κρήτης μάλιστα με ανακοίνωσή της, εξήγησε τον τρόπο δράση των απατεώνων και επέστησε την προσοχή στον κόσμο.
«Επιτήδειοι χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση το νόμο στη «Διαύγεια» στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής.
Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4 έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις», συμπληρώνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κλπ αποδεικτικά που αναρτώνται στη «Διαύγεια», ενώ στη συνέχεια αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα», ανέφερε η Περιφέρεια Κρήτης για το κύκλωμα των απατεώνων.
«Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mail, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία» και πως «σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων», κατέληγε η ανακοίνωση.