Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Τουρκικές εκλογές: Έτσι άνοιξαν οι κάλπες στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες

Τουρκικές εκλογές: Έτσι άνοιξαν οι κάλπες στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες

Οι κάλπες για τις τουρκικές εκλογές άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη, για τους Τούρκους που ζουν στην πόλη. Σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη για την προεδρία στη γειτονική χώρα…

Οι τουρκικές εκλογές της 14ης Μαϊου μαγνητίζουν τα βλέμματα, με τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν. Στη Θεσσαλονίκη οι κάλπες άνοιξαν το πρωί χωρίς προβλήματα. Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Μαϊου. Μία εβδομάδα αργότερα θα ανοίξουν στη γειτονική χώρα, με τους πολίτες της, να καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν νέα εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν ή θα εκλέξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ηγείται της συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη Θεσσαλονίκη η κάλπη έχει στηθεί στο Τουρκικό Προξενείο στην Αγίου Δημητρίου όπου Τούρκοι πολίτες προσέρχονται από το πρωί για να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Δεσπόζει το πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ πάνω από το γραφείο της εφορευτικής επιτροπής και την κάλπη, απέναντι από το παραβάν που μπαίνουν οι ψηφοφόροι για να επιλέξουν.

Στις τουρκικές εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Τούρκοι που είναι δηλωμένοι ως υπήκοοι της χώρας και ζουν στο εξωτερικό με την επίδειξη της ταυτότητας τους στο εκλογικό κέντρο.

Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 24 κόμματα που συμμετέχουν στις Προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι τις 7 Μαΐου, κάθε ημέρα, και τις ώρες από 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Στην Ελλάδα κάλπες έχουν στηθεί σε 4 σε πόλεις Αθήνα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Ρόδο.

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα εκλογική δοκιμασία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη μιας συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο που θα έρθουν πρώτοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, εκτός εάν από την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναδειχθεί κάποιος νικητής με περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Πηγή: voria.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις