Το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα άρθρο κόλαφο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία τονίζοντας ότι πρέπει να χάσει και «να φύγει» από την εξουσία, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή του θα φέρει πολλά καλά στην χώρα και θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά και τους γείτονές της (στην περίπτωσή μας την Ελλάδα).
Επίσης το Economist αποθέωνε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και Νο 1 αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα αν κερδίσει τις εκλογές.
Μάλιστα το βρετανικό περιοδικό είχε αφιερώσει και το εξώφυλλό του στο θέμα. Ο τίτλος ήταν: «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», ενώ εκεί τονιζόταν: «Πρέπει να φύγει, σώστε την δημοκρατία», ενώ καλούσε τους πολίτες της Τουρκίας να πάνε να «ψηφίσουν».
«Ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ»
Το Economist ανέφερε ότι οι εκλογές της Τουρκίας είναι οι πιο σημαντικές φέτος στον κόσμο, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας το Anadolu και επιχειρεί μ’ αυτό να κερδίσει πατριώτες ψηφοφόρους, ενώ τον κατηγόρησε ότι κυβερνάει τη χώρα από το 2003 με όλο και πιο αυταρχικό στυλ.
«Το Anadolu, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, παραγγέλθηκε στον Βόσπορο τον περασμένο μήνα, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να ψηφίσει σε εκλογές στις 14 Μαΐου, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές πουθενά στον κόσμο φέτος. Επιδεικνύοντας το πολεμικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία στην ακτή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να πυροδοτήσει πατριώτες ψηφοφόρους. Αλλά το χάρισμα, οι μεγάλες χειρονομίες και τα δώρα του μπορεί να μην είναι αρκετά. Ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ήττα», ανέφερε το Economist.
The defeat of Recep Tayyip Erdogan would have global consequences—and show democrats everywhere that strongmen can be beaten https://t.co/bHPEstl69d pic.twitter.com/tMjhj2Wa1P
— The Economist (@TheEconomist) May 4, 2023
«Ο κόσμος θα ήταν πιο ελεύθερος»
Το περιοδικό ανέφερε ότι μια πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, ενώ ο φοβισμένος κόσμος της Τουρκίας θα ήταν πιο ελεύθερος.
«Αν έχανε, θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και με τον καιρό θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η εκδίωξη του κ. Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».
Τα σκάνδαλα
Το έντυπο έκανε αναφορά και στα σκάνδαλα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι απέλυσε 2 διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε 2 χρόνια και έκανε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών ενώ τονίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ανάγκασε από τότε την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική.
Το Economist ανέφερε ότι κάποιες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να κράτησαν την ανάπτυξη της Τουρκίας ψηλά σε κάποιους τομείς, ωστόσο η πολιτική του προκάλεσε πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 86% πέρυσι και τώρα είναι πάνω από 40%,.
Επίσης κάνει αναφορά στην υπόσχεση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο εάν κερδίσει τις εκλογές.
«Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης»
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τη εξουσία τότε η ήττα αυτή «θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε επίσης, και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία».
Το έντυπο ανέφερε ότι μια ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν καλή για τους γείτονές της (βλέπε: Ελλάδα), ενώ ίσως να άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα.
«Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist.
Και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική».
«Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τον Κιλιτσντάρογλου»
Το Economist έδειχνε και την προτίμησή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι αν κερδίσει τις εκλογές οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να βελτιωθούν και τόνιζε ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης, «θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για αληθινή δημοκρατία».
Επίσης επισήμαινε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί έκανε κάποια καλά πράγματα στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, αλλά η συνεχιζόμενη συσσώρευση εξουσίας επισκίασε την κρίση του.
Στο άρθρο τονιζόταν επίσης ότι γι’ αυτό το περιοδικό «υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου».
Η αντίδραση της πλευράς Ερντογάν
Το άρθρο του Economist προκάλεσε φυσικά οργή στο στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
https://twitter.com/ikalin1/status/1654097821027426305?s=20
Η πρώτη αντίδραση έγινε μέσω του στενού συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».