Δευτέρα, 29 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Λέσβος: Καταδίκες για την διάρρηξη και την κλοπή με λεία 120.000 ευρώ από τον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Λέσβος: Καταδίκες για την διάρρηξη και την κλοπή με λεία 120.000 ευρώ από τον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Καταδίκες και νέα στοιχεία για τη διάρρηξη και την κλοπή με λεία 120.000 ευρώ στον Ταξιάρχη της Λέσβου. Τι διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που έτρεξαν τις έρευνες…

Αυλαία στην πολυσυζητημένη διάρρηξη και την κλοπή αντικειμένων αξίας 120.000 ευρώ στον Ταξιάρχη της Λέσβου. Οι 4 δράστες κατάφεραν να μπουν και παρά τον συναγερμό που χτυπούσε, το σχέδιο ολοκληρώθηκε. 11 χρόνια μετά οι δύο από τους 4 που πήραν μέρος στο χτύπημα δεν βρίσκονται στη ζωή. Οι άλλοι δύο βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και καταδικάστηκαν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα κλοπιμαία. Οι κάμερες ασφαλείας είχαν οδηγήσει τα βήματα των αστυνομικών, που προσπαθούσαν για χρόνια να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου, από το μονομελές Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης ο ένας από τους κατηγορουμένους της διάρρηξης και της κλοπής των αφιερωμάτων στο Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, το Φεβρουάριο του 2012, πριν δηλαδή από 11 χρόνια.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα έχει εφέσιμο χαρακτήρα και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Αθώος κρίθηκε ο έτερος των κατηγορουμένων, γιός του καταδικασθέντα. Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού, αντικειμένων αξίας άνω των 120.000 ευρώ από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα.

Ο 55χρονος σήμερα καταδικασθείς σύμφωνα με το κατηγορητήριο μαζί με το γιό του οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη βάσει στοιχείων από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών και την καταγραφή από την Αστυνομία συνομιλίας τους με άλλο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται έγκλειστο στις φυλακές για έγκλημα, στην περιοχή του Ευεργέτουλα της Λέσβου.

Ο τελευταίος καταδικασμένος σε δις ισόβια παραβρέθηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε κατά των δύο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τόσο ο καταδικασθείς όσο και ο γιος του είχαν καταγραφεί λίγες μέρες πριν τη διάρρηξη και την κλοπή στο εσωτερικό του Ναού ως επισκέπτες. Ο καταδικασθείς το 2006 είχε συλληφθεί στην Καλλονή για την κατοχή 42 κιλών χασίς.

Το 2012, έχοντας στο μεταξύ αποφυλακιστεί ήταν ο πρώτος ύποπτος για τη διάρρηξη, που είχε αναζητήσει τότε η Ασφάλεια Μυτιλήνης κάνοντας έφοδο σπίτι του σε ορεινό χωριό της Λέσβου με την ελπίδα ότι θα βρίσκονταν τα κλοπιμαία από τη διάρρηξη του προσκυνήματος. Κοσμήματα δεν βρέθηκαν, βρέθηκε όμως ποσότητα ηρωίνης βάρους 219 γραμμαρίων και 358 γραμμάρια χασίς.

Η πολυσυζητημένη κλοπή των αφιερωμάτων από τις προθήκες του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο έγινε το ξημέρωμα της 28ης Φεβρουαρίου 2012. Δράστες όπως φαίνεται στην καταγραφή από τις κάμερες του Ναού τρεις άνδρες οι οποίοι παραβίασαν με «γρύλο» πλαϊνή πόρτα, μπήκαν στο Ναό, έσπασαν τέσσερις από τις 11 προθήκες με χρυσά πολύτιμα αφιερώματα, άρπαξαν ότι μπορούσαν και εξαφανίστηκαν υπό τους ήχους των ενεργοποιημένων συστημάτων συναγερμού.

Μαζί τους ήταν και ένας τέταρτος συνεργός που λειτούργησε σαν τσιλιαδόρος. Συνολικά ο χρόνος που διήρκεσε η κλοπή ήταν περί τα τέσσερα λεπτά. Δυο από τους δράστες της κλοπής είναι νεκροί, θύματα διαμάχης διαχείρισης κερδών από ναρκωτικά.

Τα κλοπιμαία μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί. Ας σημειωθεί ότι με ευθύνη της δικαιοσύνης των κατηγορητήριο κατά των δυο συνετάξη επτά ολόκληρα χρόνια μετά το συμβάν.

Πηγή: stonisi.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις