Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Σενάρια για ανάπτυξη 3% το 2023 και 2,5 δισ. ευρώ για παροχές – «Ρυθμιστής» η τιμή του φυσικού αερίου

Σενάρια για ανάπτυξη 3% το 2023 και 2,5 δισ. ευρώ για παροχές – «Ρυθμιστής» η τιμή του φυσικού αερίου

Πολύ καλύτερη του αναμενομένου είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που πιστοποιείται τόσο από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ γεμίζει ο «κουμπαράς» για επιπλέον παροχές μέσα στο 2023 από την επόμενη κυβέρνηση.

Η υπεραπόδοση στην είσπραξη των φόρων, η μείωση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για υψηλότερη ανάπτυξη προκαλούν ευφορία στα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία να υπολείπονται αυτών που επιτυγχάνονται.

Έτσι δυνητικά και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι το τέλος του έτους, τότε το υπέρ-πλεόνασμα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2,5 δισ. ευρώ και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια της επόμενης κυβέρνησης να το διαθέσει κατά το δοκούν ή να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους δανειστές ή να πράξει κάτι ενδιάμεσο.

Με βάση τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες (15.05.2023) η Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας το προσδιορίζει στο 0,7% και η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την δυναμική που υπάρχει το ανεβάζει το 1,1%.

Η χώρα έχει ως συμβατική υποχρέωση να ανέλθει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ. Εν συνεχεία και ότι καλύτερο προκύψει, θα μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα το κάνει. Δηλαδή ή θα το μοιράσει υπό μορφή εφάπαξ παροχών έως το τέλος του έτους, είτε θα θελήσει να φέρει ένα πολύ καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και έτσι να εκπλήξει τις αγορές.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι, σε μικρότερη κλίμακα με πρωτογενές αποτέλεσμα με πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα και όλα αυτά παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις διανομής στην κοινωνία του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου του περασμένου έτους.

Αν κάνει λοιπόν κάποιος μία υπόθεση εργασίας, όχι μακριά από την πραγματικότητα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,9% του ΑΕΠ που προβλέπει η Κομισιόν ή 2% του ΑΕΠ όπως προβλέπει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα και η κυβέρνηση αποφασίσει να διατηρήσει τον πήχη στο 0,7% του ΑΕΠ, τότε το περιθώριο πρόσθετων παροχών ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» η τιμή του φυσικού αερίου

Οι υπολογισμοί της Κομισιόν γίνονται με την παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 2,4%. Ωστόσο παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με ην υπέρ απόδοση των εσόδων, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι εκτίμησης στα 120 ευρώ και του πετρελαίου στα 75 δολάρια έναντι εκτίμησης για 90 ευρώ, διαμορφώνονται συνθήκες για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% φέτος.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η μέση τιμή του φυσικού αερίου διαμορφωνόταν φέτος στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κέρδιζε σχεδόν δυο επιπλέον μονάδες. Με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το ετήσιο κόστος για τα 55 εκατ. MWh φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα φτάνει τα 6 δισ. ευρώ με 35 ευρώ, το κόστος υποχωρεί σε 1,750 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 4,250 δισ. ευρώ «προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ» υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σε αυτή την περίπτωση και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο.

Τέλος με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τετράμηνο δείχνουν έσοδα από φόρους αυξημένα κατά 10,1% με την υπέρβαση στα 1,635 δισ. ευρώ και επιμέρους τον Απρίλιο , παραπανίσια φορολογικά έσοδα κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Στο τετράμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,434 δισ. ευρώ όταν ο στόχος αφορούσε πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις