Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα τρία χρόνια στην προεδρία της Τουρκίας και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τόσο στην εσωτερική πολιτική – με επίκεντρο την… ισοπεδωμένη οικονομία- όσο και στην εξωτερική.
Ο Ταχίρ Αμπάς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασφαλείας και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, που εδρεύει στη Χάγη, μίλησε στο newsit.gr, και εξηγεί ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια εξωτερική πολιτική, είναι πιθανό να βλάψει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.
«Παρά την πολυετή οικονομική αναταραχή και την κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση του κράτους μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε έναν εκλογικό θρίαμβο και εξασφάλισε την τρίτη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας», σχολιάζει αρχικά ο Ταχίρ Αμπάς.
Και συνεχίζει: «Αν είχε κερδίσει η αντιπολίτευση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είχε προσπαθήσει να ξαναχτίσει τους δεσμούς της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους, να αντιστρέψει πολλές από τις πολιτικές του Ερντογάν και ίσως να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις».
Ο Ερντογάν, όμως, είναι πιθανό να συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια εσωτερική και εξωτερική πολιτική, βλάπτοντας ενδεχομένως τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Η Τουρκία έχει επιδείξει τη στρατιωτική της δύναμη στη Μέση Ανατολή ξεκινώντας εισβολές στη Συρία, πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ και παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Είχε, επίσης, διπλωματικές διαμάχες με περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, αλλά και μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε τη στάση της και επιδίωξε τη συμφιλίωση με ορισμένους από τους αντιπάλους της, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στις πολιτικές εξωτερικών σχέσεων υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Ερντογάν, όπως η απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, έχουν κατά καιρούς προκαλέσει τριβές με το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς εταίρους, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την… αφοσίωση της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μεσολάβησε σε συμφωνία για αποστολές ουκρανικού σιταριού, υποδεικνύοντας την πιθανή συμμετοχή του Ερντογάν στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες.
Το βέβαιο είναι ότι θα ξεκαθαρίσουν πολλά μέσα στους επόμενους μήνες…», καταλήγει.
Φωτογραφίες: Reuters