Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Μολδαβία: Τελικά ο αμφίβολος Ζελένσκι έφτασε πρώτος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Μολδαβία: Τελικά ο αμφίβολος Ζελένσκι έφτασε πρώτος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Τελικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στη Μολδαβία για να παραστεί στη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου θα έχει πολλές διμερείς συναντήσεις.

Και όχι απλά πήγε, αλλά από εκεί που ήταν αμφίβολος ο Ζελένσκι, ήταν ο πρώτος ηγέτης τον οποίο υποδέχθηκε στο κόκκινο χαλί η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εργάζεται για να λάβει τη στήριξη μιας συμμαχίας δυνάμεων, οι οποίες θα προσφέρουν πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα του ώστε να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή. Πρόσθεσε επίσης ότι στη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθεί το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο καθώς και οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η άτυπη αυτή Σύνοδος Κορυφής με τους αρχηγούς 47 κρατών συναντώνται από τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κάστρο Μίμι στο χωριό Μπουλμποάτσα της Μολδαβίας, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κισινάου. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα σε μεγάλες ομάδες, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για άλλα θέματα ιδιωτικά ή σε μικρότερες ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς και το τελετουργικό των επίσημων επισκέψεων και των πρωτοκόλλων τους.

Απών ο Ερντογάν

Αντιθέτως θα απουσιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα ακύρωσε λίγο πριν το φόρουμ. Ο λόγος της απουσίας Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός

Όπως και κατά την πρώτη σύνοδο που έγινε τον Οκτώβριο στην Πράγα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα δώσει την ευκαιρία για μια «οικογενειακή φωτογραφία». Τραβηγμένη σ’ αυτό το χωριό που βρίσκεται κοντά στην Υπερδνειστερία, αυτονομιστική φιλορωσική περιφέρεια 300.000 κατοίκων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπογραμμίσει την απομόνωση του Πούτιν.

Πρόκειται για ένα συνασπισμό πολύ ευρύτερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (20 προσκεκλημένες χώρες επιπλέον των 27 μελών της ΕΕ) και στο φόρουμ αυτό, την ιδέα για το οποίο είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν χώρες με πολύ διαφορετικά προφίλ και διαδρομές: η Αρμενία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν.

«Η θέση της Μολδαβίας είναι στην ΕΕ»

Για τη Μολδαβία, είναι η ευκαιρία για να επαναλάβει τη θέλησή της να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών στη χώρα μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η Μολδαβία δεν είναι μόνη», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος Μάγια Σάντου. «Η θέση της Μολδαβίας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επέμεινε.

Η πρόεδρος έλαβε μήνυμα ενθάρρυνσης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επαίνεσε τις «τεράστιες προόδους» της χώρας στις μεταρρυθμίσεις της.

Το ζήτημα της ένταξης τίθεται επίσης με επείγοντα τρόπο για την Ουκρανία, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Έλαβε το επίσημο καθεστώς της υποψήφιας χώρας ταυτόχρονα με τη Μολδαβία, τον Ιούνιο 2022. Όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει τη διακυβέρνησή της και «να επινοήσει πολλούς τρόπους» για να απαντήσει σ’ αυτές τις προσδοκίες.

Οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να μιλήσουν σήμερα για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στο Όσλο για να απαντήσουν στο αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία.

Συζήτηση και για το Κόσοβο

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα δώσει την ευκαιρία για μερικές συζητήσεις διμερείς ή σε περιορισμένη σύνθεση μεταξύ ηγετών.

Θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο, όπου βιαιότητες ξέσπασαν το περασμένο σαββατοκύριακο ανάμεσα σε αστυνομικούς και σέρβους διαδηλωτές.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να συνεδριάσει σήμερα μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου, τον Σέρβο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Χθες, Τετάρτη, μίλησε για «την ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών» μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό 30 στρατιωτικών της δύναμης του ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου σε τέσσερις πόλεις, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή Αλβανών δημάρχων με συμμετοχή κάτω του 3,5%. Η εγκατάστασή τους την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση του Κοσόβου έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.

Εξάλλου οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για να βάλουν τέλος στη σύγκρουσή τους, πρόκειται επίσης να συναντηθούν υπό την αιγίδα του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το Γερεβάν και το Μπακού συγκρούονται εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον οποίο κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις