Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια

Κρεμλίνο: Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια

Το «σκιάχτρο» της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας επισείει για ακόμη μια φορά το Κρεμλίνο, «προειδοποιώντας» και απειλώντας.

Η δήθεν επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν – υποτίθεται – μία από τις αφορμές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά το αποτέλεσμά της ήταν η Φινλανδία να εγκαταλείψει την πολιτική ουδετερότητας και να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μια Φινλανδία που μοιράζεται σύνορα άνω των 1000 χιλιομέτρων με την Ρωσία. Επί της ουσίας δηλαδή η Ρωσία με την επίθεση στην Ουκρανία έφερε το ΝΑΤΟ στην πόρτα της...

Τώρα – ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βιλνιούς της Λιθουανίας τον Ιούλιο – η Ρωσία «προειδοποιεί» και πάλι πως αν η Ουκρανία προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια.

Το δεδομένο είναι πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πιέσεις χθες Πέμπτη 1/6/2023, για να γίνει η Ουκρανία μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τη συμμαχία να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας αν η ένταξη της χώρας του δεν είναι δυνατή προς το παρόν.

Μέλη της Συμμαχίας, όπως η Γερμανία και πολύ πρόσφατα η Βρετανία δια του υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, υπενθύμισαν πως χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο – όπως η Ουκρανία – δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να δηλώσει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είναι μια από τις κύριες προκλήσεις και ένα από δυνητικά προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια“.

“Πολλές χώρες της ΕΕ, παραδόξως, το γνωρίζουν αυτό καλά. Όμως, δυστυχώς, η Ουάσινγκτον διατάζει και πληρώνει για τη μελωδία στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ είναι απλώς ένα πειθήνιο όργανο σε αυτήν την ορχήστρα”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μια μέρα μέλη του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανένα πραγματικό βήμα ή χρονοδιάγραμμα δεν έχει δημοσιευθεί που θα φέρει πράγματι την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσική Ομοσπονδία… θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της“, είπε ο Πεσκόφ. “Αυτό αποκλείει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση προσέγγισή του στα σύνορά μας”.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία και την έχει επικαλεστεί ως έναν σημαντικό λόγο για την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, προκαλώντας το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΝΑΤΟ, που έχει τώρα 31 μέλη μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας φέτος, λέει πως είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία που δεν θέτει καμία απειλή για τη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις