Ελλάδα

«Ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί με τις νέες παραλαβές Ozempic» – Συνάντηση Κοτανίδου με διαβητικούς

Παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα για τον διαβήτη με το θέμα συζητείται στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Σε συνάντησή που είχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, κ. Αναστασία Κοτανίδου συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα δύο καινοτόμα πολύτιμα σκευάσματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ασθενείς με Διαβήτη (Ozempic – Trulicity).

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας, ενημέρωσε την Υπουργό για τη δυσκολία των ασθενών να βρουν στα φαρμακεία τα σκευάσματα αυτά τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τόνισε δε ότι το ζήτημα απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, καθώς οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες που διαμόρφωσαν οι παραπάνω ελλείψεις.

Πρότεινε μάλιστα και συγκεκριμένους τρόπους για τη διάθεση των υπαρχόντων αποθεμάτων (καθώς και όσων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ μετά την έγκρισή τους από τον ΕΟΦ), έτσι ώστε να φτάσουν στα χέρια όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Να σημειωθεί πως τα σκευάσματα αυτά εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων, καθώς τα συνταγογραφούσαν γιατροί σε άτομα που δεν ήταν ασθενείς και τα προμηθεύονταν για απλή απώλεια … λίγων κιλών.

Ο κ. Δαραμήλας τόνισε επιπλέον ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των αληθινών πασχόντων.

Έτσι θα αποκλειστούν από τη συνταγογράφηση όλοι όσοι «βαφτίστηκαν» διαβητικοί για να αποκτήσουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα.

Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κ. Θεανώ Καρποδίνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτα Λίτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Ιωάννης Σωτηρίου και η Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού, κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρέστη η Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

ΙΦΕΤ: Κωλυσιεργεί ο ΕΟΦ

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Καρποδίνη, ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός, έχει διαπιστώσει εδώ και δύο μήνες την υπέρμετρη αύξηση στη συνταγογράφηση και τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων.

Πραγματοποιεί δε πλέον αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε την Υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που δεν είναι  πάσχοντες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, κ. Σωτηρίου ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες.

Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες, ενώ το ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί.

Από τη στιγμή που έχει εγκρίνει τα σκευάσματα και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή τους στη χώρα, θα πρέπει άμεσα να διαθέσει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας.

Η κα. Αναστασία Κοτανίδου αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων.

Θα προσπαθήσει, όπως είπε, να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες ποσότητες των ενέσιμων σκευασμάτων που παραμένουν αδιάθετα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένει με ανυπομονησία περαιτέρω ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας ελπίζοντας να δοθεί λύση.

«Το σοβαρό αυτό πρόβλημα επιτείνει τα προβλήματα και την ανησυχία των πασχόντων, οι οποίοι για μια ακόμα φορά πληρώνουν την ολιγωρία κάποιων αρμοδίων φορέων!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή iatropedia.gr

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα