Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports, για να μειώσουν τα περιστατικά πνιγμών και κάθε είδους τραυματισμών που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες.
Ο ΕΟΔΥ και το Safe Water Sports υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για κοινές δράσεις με παρονομαστή την ασφαλή κολύμβηση και κυρίως ανάμεσα στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports ανέπτυξε, επίσης, και λειτουργεί σε συνεργασία με την Πολιτεία το «Παρατηρητήριο Ατυχημάτων», που επιτρέπει την ακριβή καταγραφή των επιμέρους στοιχείων των πνιγμών και ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα (πισίνες, λίμνες, ποτάμια κ.λ.π.) σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία αντίστοιχα.
Ο Οργανισμός έχει αναλάβει τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων του Παρατηρητηρίου, προκειμένου να χαραχτεί η εθνική πολιτική ενίσχυσης της πρόληψης και συνεχούς μείωσης των θυμάτων.
Επίσης, προτείνει, συμμετέχει και συμβάλει συστηματικά σε θέματα εκσυγχρονισμού του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείτε απλούς κανόνες ασφαλείας σε ανοιχτά νερά (λίμνες, ποτάμια), αλλά και πισίνες:
Κανόνες ασφαλείας σε ανοιχτά νερά (λίμνη, ποτάμι)
Τα εσωτερικά ύδατα περιλαμβάνουν ένα ποτάμι, ένα κανάλι, μια λίμνη, μια δεξαμενή ή χαρακτηριστικά ένα μέρος όπου το νερό δεν είναι αλμυρό. Όμως, όλα αυτά τα μέρη κρύβουν κινδύνους.
Κανόνες ασφαλείας σε λίμνη:
Δεν αφήνετε ποτέ ένα παιδί μόνο να πλησιάσει κοντά σε λίμνη χωρίς κάποιον ενήλικα. Πρέπει πάντα να είναι μαζί, να προχωράνε σιγά και να κρατιούνται από τα χέρια.
Δεν πλησιάζουμε τις άκρες της λίμνης.
Επειδή οι λίμνες μπορούν να έχουν απότομο βάθος καλό είναι να μένετε κοντά στην ακτή.
Τα παιδιά δεν ακολουθούν τα παιχνίδια τους σε περίπτωση που τα παρασύρει ο αέρας ή πέσουν εκεί.
Ορισμένες λίμνες μπορεί να κρύβουν βράχους, σπασμένα μπουκάλια ή σκουπίδια. Να φοράτε ειδικά παπούτσια για να προστατέψετε τα πόδια σας.
Κανόνες ασφαλείας σε ποτάμι:
Επειδή οι όχθες ποταμών και ρεμάτων μπορούν εύκολα να διαβρωθούν, καλό είναι να μένετε μακριά από τις άκρες τους.
Προσοχή στο βάθος! Δεν περπατάτε σε ένα ποτάμι γιατί το βάθος του μπορεί να αλλάξει ξαφνικά.
Τα καλάμια και κάποιου είδος φυτά που φαίνονται στην επιφάνεια του νερού μπορούν να ξεγελάσουν και να κρύβουν βαθιά νερά.
Προσοχή στα σκουπίδια που μπορεί να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. π.χ σπασμένα γυαλιά και αιχμηρά αντικείμενα.
Τα ποτάμια μπορεί να αποκτήσουν σε γρήγορο ρυθμό ρεύματα και να σας παρασύρουν.
Προσοχή στα φράγματα! Το φράγμα χτίζεται κατά μήκος ενός ποταμού για να το επιβραδύνει ή να αλλάξει τη ροή του. Συνήθως έχει πλαγιές κάτω από τις οποίες το νερό ρέει και στη συνέχεια αναδεύεται στο κάτω μέρος. Μπορεί να φαίνεται ασφαλές και διασκεδαστικό αν κάνετε κανό ή καγιάκ – αλλά είναι επικίνδυνο. Η πίεση του νερού στο κάτω μέρος μπορεί να σας παρασύρει και να σας κρατήσει εκεί. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζετε σε φρεάτια.
Προσοχή στους καταρράκτες! Οι καταρράκτες είναι φυσικές πλαγιές στην κοίτη ενός ποταμού. Γενικά η κοίτη του ποταμού είναι ένας συμπαγής βράχος ο οποίος μπορεί εύκολα να ξεκολλήσει από το νερό. Έτσι, όπως οι φράχτες, θα πρέπει πάντα να μένετε μακριά από τα ορμητικά νερά.
Κανόνες ασφαλείας σε πισίνα ξενοδοχείου
Στην πισίνα να θυμάστε:
1. Να κάνετε ντους προτού μπείτε σε αυτή.
2. Δεν επιτρέπονται σε όλες τις πισίνες ξενοδοχείων οι βουτιές. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι ο γονέας ή ένας ναυαγοσώστης να σας πει ότι οι βουτιές επιτρέπονται.
3. Πρέπει πάντα να ελέγχετε το βάθος της πισίνας μέσω των ειδικών σημάνσεων και να στέκεστε εκεί που νιώθετε ασφαλείς και πατάτε για να κολυμπήσετε.
4. Επειδή η εξωτερική επιφάνεια της πισίνας γλιστράει από τα πολλά νερά να θυμάστε να μην τρέχετε ή σπρώχνετε κάποιον άλλον. Μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσετε, να χτυπήσετε ή να χτυπήσετε κάποιον άλλον και να τον ρίξετε μέσα στο νερό.
5. Να θυμάστε πως θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα προκειμένου να μπορέσετε να κολυμπήσετε.
6. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και να επιβλέπονται από έναν ενήλικα.
7. Μέσα στην πισίνα απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού, αναψυκτικού ή το μάσημα καραμέλας/τσίχλας.
Κανόνες ασφαλείας σε πισίνα κατοικίας
Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να επιβλέπονται από έναν ενήλικά κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε οικιστική πισίνα και οι ίδιοι να μην έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
Εάν κάποιο παιδί δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση θα πρέπει να παραμείνει στα συνιστώμενα βάθη ασφαλείας της πισίνας και να φοράει τουβλάκια, σωσίβιο.
Τα παιδιά πρέπει πάντα να κολυμπούν με παρέα, ποτέ μόνα τους.
Θα πρέπει να γίνεται πάντα έλεγχος του βάθους και της διάταξης της πισίνας.
Θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη περίφραξη, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου σε όλες τις πλευρές της πισίνας, ή τοποθέτηση καλυπτικής επιφάνειας σε περιόδους όπου δεν χρησιμοποιείται. Η περίφραξη πισίνας μειώνει τους τραυματισμούς που σχετίζονται με το νερό σε μικρά παιδιά κατά 50%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) οι φράκτες πρέπει να πληρούν τα παρακάτω πρότυπα:
Θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρου και δεν πρέπει να έχουν χειρολισθήρες για να σκαρφαλώνουν τα παιδιά.
Τα πηχάκια πρέπει να απέχουν λιγότερο από 110 χιλιοστά έτσι ώστε ένα παιδί να μην μπορεί να περάσει. Ένας φράχτης αλυσίδας δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα από 50 χιλιοστά.
Θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα βοηθήματα διάσωσης, όπως σωσίβιο, σχοινί, κοντάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θυμόμαστε πως τις φουσκωτές συσκευές επίπλευσης όπως τα γιλέκα και οι σχεδίες να μη χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της συνεχούς επίβλεψης από ενήλικα. Επιπλέον, οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν άλλου είδους παιχνίδια όπως »ουρές γοργόνας» ή »πτερύγια» στην πισίνα, γιατί τέτοια παιχνίδια μπορεί να δυσκολέψουν το κολύμπι και να οδηγήσουν σε πνιγμό.
Οι γονείς είναι καλό να παρακολουθήσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών και CPR (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι συμβουλές των κατασκευαστών της πισίνας για ελέγχους συντήρησης και ασφάλειας προκειμένου οι πισίνες να παραμένουν καθαρές.
Θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση των παιχνιδιών από την πισίνα όταν τα παιδιά τελειώσουν το παιχνίδι με σκοπό να μην υπάρξει προσπάθεια ανάκτησης αυτών χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση της σκάλας όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται.
Θα πρέπει να δίνονται πάντα συμβουλές και οδηγίες σε περίπτωση επισκεπτών στο σπίτι. Σε περίπτωση που υπάρχει άτομο που προσέχει τα παιδιά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως γνωρίζουν και εκείνοι τους κανόνες ασφαλείας για την πισίνα.
Τα παιδιά δεν πρέπει να σπρώχνουν ή να κυνηγούν ο ένας τον άλλον γύρω από την πισίνα.
Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, ειδικά αν έχει κεραυνούς, θα πρέπει όσοι βρίσκονται μέσα στην πισίνα να βγαίνουν προς τα έξω.
Εάν είστε σε ένα πάρτυ, ορίστε έναν ενήλικα για να παρακολουθεί τα παιδιά στην πισίνα.
Τα δευτερόλεπτα μετράνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο νερό, γι’ αυτό κρατήστε το κινητό σας μαζί σας όταν έρθει η σειρά σας να παρακολουθήσετε τα παιδιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Μικρή «πισίνα» εξωτερικού χώρου
• Μην κρατάτε ποτέ το κεφάλι κανενός κάτω από το νερό. Όταν σας λέει κάποιος να σταματήσετε, πρέπει να σταματάτε.
• Βεβαιωθείτε ότι ένας ενήλικας είναι πάντα κοντά και επιβλέπει.
• Το νερό θα πρέπει να το αδειάζετε όταν δε χρησιμοποιείται.
Να θυμάστε: Ακόμη και οι μη θανατηφόροι τραυματισμοί από πνιγμό μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη. Αυτό οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης και μαθησιακές δυσκολίες.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr