Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η ατζέντα και οι στόχοι για τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η ατζέντα και οι στόχοι για τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Τουρκία για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

Με αφορμή την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε για να του δώσει συγχαρητήρια. Κάπως έτσι έκλεισε το «ραντεβού» για το Βίλνιους, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί η ατζέντα της συζήτησης.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συνάντησης, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και ότι μαζί με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι μόνο οι στενοί συνεργάτες τους και όχι πολυπληθείς αντιπροσωπείες.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, στόχος της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι να αποκτήσουν ομαλές διμερείς σχέσεις και να υπάρχει ένα καλό κλίμα χωρίς να έχει βρεθεί λύση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αφού είναι σημαντική και η ηρεμία εντός του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ωφέλιμη η νέα περίοδος διακυβέρνησής του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Το ρεπορτάζ του Al Monitor για τα Δαρδανέλια

Το κλίμα, βέβαια, δεν φαίνεται να είναι ακόμα τόσο φιλικό αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Monitor, η Τουρκία βάζει νέα εμπόδια στο ΝΑΤΟ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την άμυνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα πάντα με το Al Monitor, η Τουρκία ζητά από το NATO να χαρακτηριστούν τα Στενά των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) ως «Τουρκικά Στενά», πράγμα που μπορεί να δώσει στην Άγκυρα περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποιος «μπαίνει» και ποιος «βγαίνει» από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές στο Al Monitor, η Τουρκία βάζει «φρένο» στο κείμενο του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου της Συμμαχίας. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που θέτει, θέλει το κείμενο να αναφέρεται σε κρίσιμες πλωτές οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά».

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα αναφέρει απλώς ως «Στενά». Αν αυτές οι θαλλάσιες οδοί γίνουν τουρκικές, τότε «μπορεί να υπονομευτούν τα δυτικά συμφέροντα», αναφέρουν οι πηγές.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά στις αξιώσεις της Τουρκίας και η Βρετανία προσπαθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις