Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουλίου. Το ταξίδι επιβεβαίωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Τζάνετ Γέλεν θα συζητήσει με μέλη της κινεζικής κυβέρνησης «τη σημασία» που έχει για την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, «να διαχειριστούν με υπεύθυνο τρόπο τη σχέση τους», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της.
Η Γέλεν να αναφερθεί επίσης στην ανάγκη να υπάρχει «απευθείας επικοινωνία για ζητήματα που προκαλούν ανησυχία» και στη «συνεργασία για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρει το κείμενο.
«Δεν περιμένουμε σημαντική πρόοδο στη σχέση των δύο χωρών σε αυτό το ταξίδι», σημείωσε πάντως υποβαθμίζοντας τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως «αναμένουμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες και να αποκαταστήσουμε πιο μακροπρόθεσμα διαύλους επικοινωνίας» με την Κίνα, πρόσθεσε.
Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν θεαματικά από την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε για πρώτη φορά διά ζώσης αφότου ανέλαβε το αξίωμα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.
Στα μέσα Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Πεκίνο, όπου έγινε δεκτός από τον αρχηγό του κινεζικού κράτους, χειρονομία που εκλήφθηκε ως διπλωματική πρόοδος.
Όμως, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Καλιφόρνια στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωση που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει επιβάλει τον τελευταίο χρόνο περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα μικροτσίπ και άλλων αμερικανικών ειδών τεχνολογίας.
Πέραν αυτού, διατήρησε σε ισχύ τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού αυτό που θέλουμε είναι να βαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συχνότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες μας και να σταθεροποιήσουμε τη [διμερή] σχέση για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να επεκταθεί η συνεργασία μας όπου είναι εφικτό», εξήγησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.