Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Καιρίδης: Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο στο μεταναστευτικό

Καιρίδης: Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο στο μεταναστευτικό

Στις κινήσεις που έχουν γίνει στο μεταναστευτικό στάθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης κάνοντας λόγο για άθλο την προηγούμενη τετραετία. 

Ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την παράτυπη μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η χώρα κατάφερε και προστάτευσε τα σύνορα της. 

«Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο και ελέγξαμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης, παρά τις προσπάθειες όχι μόνο των πανίσχυρων εγκληματικών δικτύων των διακινητών με τις πολλαπλές διασυνδέσεις αλλά και της γείτονός μας στα ανατολικά. Επιπλέον, δημιουργήσαμε δομές φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, φροντίσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα και τους ευάλωτους και προχωρήσαμε σε σειρά προγραμμάτων ένταξης, με όχημα, κυρίως, την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση», ανέφερε.

Διεξάγεται έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου

Από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά και για το ναυάγιο της Πύλου επισημαίνοντας ότι διεξάγεται έρευνα και αναμένονται τα πορίσματα. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα, τα πορίσματα της οποίας δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να γνωρίζω. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι τα αναμένουμε, ότι ακούμε με προσοχή όλα τα σχόλια, όσο κακόπιστα κι αν ενίοτε είναι, και πως πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Κανείς δεν είναι πιο ανθρωπιστής από εμάς και σε κανέναν δεν αναγνωρίζουμε το μονοπώλιο του ανθρωπισμού. Άλλωστε, οι δικές μας εθνικές αρχές, το ελληνικό Λιμενικό, ήταν αυτό που διέσωσε όσους διεσώθησαν. Ούτε οι ΜΚΟ ούτε κάποιοι ξένοι ανταποκριτές ή ευρωβουλευτές. Το ελληνικό Λιμενικό με αυτοθυσία έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στους εγκληματίες διακινητές. Όμως άλλο διάσωση και άλλο διευκόλυνση των διακινητών, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Είμαστε ανθρωπιστές αλλά δεν είμαστε αφελείς».

Ο Δημήτρης Καιρίδης στη συνέχεια πρόσθεσε…. «Η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης περνά όμως όχι μόνο μέσα από τη φύλαξη των συνόρων μας και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου. Περνά και μέσα από τη δημιουργία και την ενίσχυση νόμιμων οδών μετανάστευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους στόχους του υπουργείου ανέφερε….«Στόχος μας είναι, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μην καθορίζουν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. Έχουμε σημειώσει πρόοδο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστούμε με πάθος.

Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ελληνική οικονομία, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξή της, έχει έλλειψη σε εργατικά χέρια σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και η εστίαση και οι κατασκευές. Σήμερα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν κατακλυστεί από αιτήματα μετακλήσεων για εποχικούς εργάτες.

Επιπλέον, η οικονομία μας χρειάζεται να μπορεί να προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως κάνουν πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες. Καταρχήν, των Ελλήνων της διασποράς αλλά και άλλων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει διεθνώς ένας εντεινόμενος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων. Από την έκβασή του θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, ποιες χώρες θα βρεθούν στην πρωτοπορία του 21ου αιώνα και ποιες θα μείνουν πίσω».

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις