Σάββατο, 28 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Καύσωνας «Χάρος»: Τροπικές θερμοκρασίες στον ευρωπαϊκό Νότο – Θα καταρριφθούν ρεκόρ 10ετιών, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Καύσωνας «Χάρος»: Τροπικές θερμοκρασίες στον ευρωπαϊκό Νότο – Θα καταρριφθούν ρεκόρ 10ετιών, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Ο καύσωνας «Χάρος» σαρώνει τον ευρωπαϊκό Νότο, όπου καταγράφονται τροπικές θερμοκρασίες, ενώ την ίδια ώρα  στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών ο υδράργυρος «αγγίζει» τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Τη στιγμή που ο καύσωνας «Χάρος» δείχνει τα δόντια του, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες θα καταρριφθούν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που κρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι αρχές πάντως κάνουν έκκληση στον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Γεμάτες οι παραλίες και στη Γαλλία, όπου στο νότο από τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανέβει σημαντικά το θερμόμετρο με 40άρια σε πολλές περιοχές όπως η Τουλούζη και η Λυών.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνθήκες ανάλογες αντιμετωπίζει και η Κύπρος, με τους κατοίκους να έχουν σπεύσει στις παραλίες για να δροσιστούν. Όπως έγινε γνωστό, ένας άνδρας 90 ετών πέθανε από θερμοπληξία.

 

Στην Τσεχία στους 37 βαθμούς έχει φτάσει το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές. Την ίδια ώρα στους αυτοκινητοδρόμους της Κροατίας επικρατεί μποτιλιάρισμα με τον κόσμο να συρρέει στα παράλια για μια ανάσα δροσιάς.

«Φλέγεται» η Κατάνη στη Σικελία – Έκλεισε λόγω πυρκαγιάς το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Κατάνης, το πιο σημαντικό της Σικελίας, ανακοίνωσε στο Twitter πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας μεθαύριο, Τετάρτη (19.07.23) εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η οποία τέθηκε στη συνέχεια υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες.

“Οι επιχειρήσεις πτήσης αναστέλλονται μέχρι της 14:00 τοπική ώρα της Τετάρτης, 19 Ιουλίου”, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του σήμερα το αεροδρόμιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και τέθηκε υπό έλεγχο μόλις την αυγή, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Οι επιβάτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο απομακρύνθηκαν όλοι από το προσωπικό ασφαλείας, καθώς πυκνός καπνός κάλυψε ένα μεγάλο μέρος αυτού του διεθνούς αεροδρομίου.

Οι δύο ημέρες μέχρι να ξανανοίξει το αεροδρόμιο θα επιτρέψουν να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά και να αεριστεί το κτίριο που έχει ποτίσει από τον καπνό, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η Κατάνη περιλαμβάνεται μεταξύ των ιταλικών πόλεων που επέβαλαν κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της ζέστης την Κυριακή, όπως και η πρωτεύουσα της Σικελίας Παλέρμο και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Μεσίνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ τις ερχόμενες ημέρες.

Το αεροδρόμιο της Κατάνης χρησιμοποιείται τακτικά από τουρίστες που κατευθύνονται σε μέρη όπως το Όρος Αίτνα και η Ταορμίνα, περίπου 70 χλμ μακριά, και οι Συρακούσες με το αρχαιοελληνικό θέατρό τους και το ιστορικό κέντρο στο νησί Ορτυγία.

Κόκκινος συναγερμός στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το 1/4 του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, με τον καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας να φθάνει τις επόμενες ώρες στην κορύφωσή του. Στην Αριζόνα το θερμόμετρο έφτασε τους 48 βαθμούς.

Τουρίστες σπεύδουν να επισκεφτούν την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 54 βαθμούς, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις