Η Ελλάδα και η Τουρκία θα προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα συνεργασίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνκεν, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αρχικά χαιρέτισε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και μετά αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του χαιρέτισε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε στους ομολόγους του ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν τον διάλογο σε τρεις πυλώνες:
- Πολιτικό Διάλογο,
- Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και
- Θετική Ατζέντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι «κοινός στόχος είναι να διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, πριν από το τέλος του έτους. Ως προς αυτό, έχω ήδη εκφράσει την ετοιμότητά μου να συναντήσω ξανά τον Τούρκο ομόλογό μου Χακάν Φιντάν, στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να προετοιμάσω τα επόμενα βήματα».
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θεμελιώδης προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση των σχέσεων υπό καθεστώς απειλών, παραβιάσεων της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου ευρύτερα».
«Τούτου λεχθέντος» σημείωσε, «η Ελλάδα έχει διαχρονικά υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – μια διαδικασία που, πάντως, εξαρτάται από την τήρηση των γνωστών κριτηρίων και προϋποθέσεων».
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», αλλά προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει καθορισμένα κριτήρια στα πεδία που συνιστούν τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2021.
Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη σημερινή θλιβερή 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία συνέβη στην Κύπρο πριν από μισό αιώνα.