Κόλαση πυρός στο Ισμαήλ, το μεγαλύτερο λιμάνι στο Δέλτα του Δούναβη, όπου τα ξημερώματα της Τετάρτης (02.08.2023) η Ρωσία επιτέθηκε σε σιλό σιτηρών. Επιθέσεις με drone έγιναν για ακόμη ένα ξημέρωμα και στην πρωτεύσουσα της Ουκρανίας, Κίεβο αλλά και στην Οδησσό.
Μπορεί οι ΗΠΑ να (πρέπει) λένε ότι «βλέπουν» επιστροφή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Και συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία, στοχεύοντας την πρωτεύουσα και σημαντικά λιμάνια.
Το Ισμαήλ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στο Δέλτα του Δούναβη και κοντά στα σύνορα με τη (χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) Ρουμανία. Εκεί, χθες, σύμφωνα με το Forbes, τρία πλοία (ανάμεσά τους κι ένα ελληνικό) «έσπασαν» τον αποκλεισμό, αψήφησαν τις απειλές της Ρωσίας και “έδεσαν” εκεί.
«Ένας ακόμη ανελκυστήρας στο λιμάνι Ισμαήλ, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές από τους Ρώσους. Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στο Twitter.
Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, «ο εχθρός επιτέθηκε σε λιμενικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές υποδομές στον Δούναβη», ενώ πρόσθεσε ότι «από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ένας ανελκυστήρας, υπόστεγα σιτηρών, δεξαμενές, αποθήκες και διοικητικά γραφεία».
Βίντεο αποτυπώνουν τα όσα έγιναν από τη ρωσική επίθεση…
Russia attacked the Port of Izmail last night
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 2, 2023
It’s Ukraine’s largest port on the Danube delta & is located just across the border from Romania (NATO member)
15% of the city’s population are Romanians & Bulgarians
Many ethnic Turks also live there. pic.twitter.com/dOfQxmONd1
Μικρά λιμάνια στον ποταμό Δούναβη, στις πόλεις Ρένι και Ισμαήλ, στην επαρχία της Οδησσού, έχουν γίνει οι βασικές οδοί εξαγωγής των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Όμως και αυτά τα λιμάνια έχουν γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων: στις 24 Ιουλίου το λιμάνι της Ρένι δέχθηκε επίθεση με drones.
Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, στις 17 Ιουλίου, η Μόσχα έχει πλήξει 26 λιμενικές εγκαταστάσεις, πέντε μη πολεμικά πλοία και 180.000 τόνους σιτηρών, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η Ρωσία απαντά ότι τα πλήγματα αυτά γίνονται σε αντίποινα για το ουκρανικό πλήγμα εναντίον γέφυρας την οποία χρησιμοποιεί για να ανεφοδιάζει τον ρωσικό στρατό στη νότια Ουκρανία.
Επιθέσεις με ιρανικά drones σε Κίεβο και Οδησσό
Τα ξημερώματα, εξάλλου, ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Shahed «σηκώθηκαν» από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Οδησσού, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός στο Τelegram. Επιθέσεις έγιναν και στο Κίεβο.
«Ο προφανής στόχος του εχθρού ήταν οι λιμενικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις εργάστηκαν ακατάπαυστα επί περίπου τρεις ώρες. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε βιομηχανικές και λιμενικές εγκαταστάσεις», αναφέρθηκε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε στο Telegram ότι μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα «δυστυχώς υπάρχουν ζημιές». «Οι πιο σοβαρές είναι στο νότιο τμήμα της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν ξανά εναντίον λιμανιών, σιτηρών, της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», κατήγγειλε.
Στο Κίεβο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Σέρχιι Πόπκο, drones Shahed που εκτοξεύθηκαν από διάφορα σημεία μπήκαν ταυτόχρονα στον εναέριο χώρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Όλοι οι στόχοι – περισσότερα από δέκα drones – εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν», επεσήμανε στο Telegram.
Συντρίμμια από τα drones έπεσαν στις συνοικίες Σολομιάνσκι, Γκολοσίιφσκι και Σιγιατοσίνσκι. «Σημειώθηκαν ζημιές σε κτίρια και σε δρόμους, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές καταστροφές ή πυρκαγιές», πρόσθεσε η στρατιωτική διοίκηση.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επιβεβαίωσε ότι συντρίμμια drones έπεσαν σε πολλές συνοικίες της πόλης και υπήρξαν μικρές ζημιές. «Δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες στην πρωτεύουσα», έγραψε στην πλατφόρμα Telegram.