Όταν αντικρίζεις από μακριά τον σχετικά χαμηλό ορεινό όγκο του Μυστρά, γνωστό και ως Μυζηθρά κατά το «Χρονικόν του Μορέως», θαρρείς πως πρόκειται για ένα ασήμαντο βουνό, καθώς το ύψος του φθάνει μόλις τα 634 μέτρα.
Άθελά σου το αντιπαραβάλεις με τον επιβλητικό Ταΰγετο που εκτείνεται πίσω του και φθάνει στην υψηλότερη κορυφή του τα 2.405 μέτρα.
Όσο πλησιάζεις με το αυτοκίνητο όμως, αρχίζεις ν’ αντιλαμβάνεσαι την ισχυρή στρατηγική θέση που διαθέτει.
Διακρίνεις τα τείχη που χωρίζουν την πλαγιά σε ζώνες, διάσπαρτες γραφικές εκκλησίες καθώς επίσης και το μεγαλοπρεπές Παλάτι που αποτελούσε την κατοικία του δεσπότη του Μυστρά, ο οποίος κυβερνούσε την ευρύτερη περιοχή του Μορέα κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου.
Στην κορωνίδα όλων αυτών, στο πλάτωμα της κορυφής, στέκει περήφανο το πέτρινο κάστρο. Στη νότια και νοτιοανατολική πλευρά του βουνού υπάρχουν απόκρημνες πλαγιές κάτι που διευκόλυνε την οχύρωση.
Μόνο εάν το δεις από κοντά καταλαβαίνεις γιατί η Καστροπολιτεία του Μυστρά ήταν απόρθητη και ζηλευτή για όποιον την κατείχε.
Ξεκινώντας από την Αθήνα οδικώς, θα βρεθείς στους πρόποδές της σε μόλις 2,5 ώρες. Πρόκειται για μια απόσταση 241 χιλιομέτρων που διανύεται αρκετά εύκολα καθώς σε όλο σχεδόν το τμήμα της ακολουθείς τον αυτοκινητόδρομο.
Αφού βγεις στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου κατευθύνεσαι προς τον Ισθμό. Περνώντας την Κόρινθο, στη διχάλα που σε καλεί να συνεχίσεις είτε ευθεία προς Πάτρα είτε να στρίψεις αριστερά προς Τρίπολη, επιλέγεις το δεύτερο.