Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Meteo: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια

Meteo: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια

«Πληγώθηκε» πολύ τα τελευταία επτά χρόνια (2017-2023) η Αττική από μεγάλες φωτιές που έκαψαν δασικές εκτάσεις.

Στην Αττική λοιπόν από το 2017 ως και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες φωτιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στα Δερβενοχώρια (116.000 στρέμματα), στα Βίλια (98.200 στρέμματα) και στα Γεράνεια Όρη (71.400 στρέμματα), σύμφωνα με το meteo. 

Δείτε στο χάρτη την περίμετρο των καμένων εκτάσεων:

Ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017

Οπως αναφέρει το meteo η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 χρόνια το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης.

Επιπλέον οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς. Παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις