Η σαρδέλα Καλλονής είναι νοστιμότατη και έχει γίνει γνωστή ακόμα και εκτός συνόρων. Η Λέσβος περιμένει να μάθει πότε θα κατατεθεί ο επίμαχος φάκελος…
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στις Ευρωπαϊκές Αρχές το αίτημα για την αναγνώριση της σαρδέλας Καλλονής ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Πρόκειται για το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ καταχωρούνται, επίσης εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου.
Η αξιολόγηση του φακέλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία λόγω των διάφορων σταδίων που περιλαμβάνει.
Η σαρδέλα Καλλονής είναι ψάρι λιπαρό, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία. Είναι και υψηλής διατροφικής αξίας, αφού είναι πλούσια σε φώσφορο και πρωτεΐνη.
Το ψάρεμά της, σε βάθος έως και 22 μέτρα, αρχίζει αρχές Ιουλίου και διαρκεί ως τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος κατάλληλο για να αλιευθεί. Δεν ξεπερνά πάντως τα 12,5 εκατοστά – η πελαγίσια φτάνει έως και τα 20. Αυτός ακριβώς ο μικροκαμωμένος τύπος της σαρδέλας Καλλονής κάνει τους ντόπιους αλιείς να αντιτίθενται στον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ που ορίζει τα 11 εκατοστά ως νόμιμο όριο αλίευσής της.
Πηγή: stonisi.gr