Με ένα θερμό εναγκαλισμό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη, το πρωί της Τρίτης (05.09.2023) στην Άγκυρα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κρατικό TRT κάνει λόγο για “νέα εποχή” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2023, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν άλλες δύο φορές, μετά το τετ α τετ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, πριν από δύο μήνες.
“Γιώργο, τι μεγάλη έκπληξη”, ήταν τα πρώτα λόγια του Χακάν Φιντάν στο Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά την άφιξη του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με το κλίμα να φαίνεται εξ’ αρχής καλό, χωρίς ίχνος αμηχανίας. Άλλωστε όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης το τελευταίο διάστημα οι δυο υπουργοί έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ile görüşmesi başladı pic.twitter.com/s5WauTelTZ
— Yeni Journal (@yenijournal) September 5, 2023
“Ευχαριστώ τον Γιώργο για την επίσκεψη του”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να τον αποκαλεί “αγαπητό φίλο Χακάν”.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου ενώ με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:
«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.
Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη».
Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι:
«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».
«Δεύτερο, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».
«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».
«Έχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα. Προσέθεσε δε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου».
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το κλείσιμο της τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών που ήταν και μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν: «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες», είπε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Όμως, έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση. Για να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις. Και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές και θεμελιώδεις αξίες, όπως κατεξοχήν η αυστηρή και καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
Φωτογραφίες: Reuters