Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν: Ο απόηχος της συνάντησής τους – Σκυτάλη τώρα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν: Ο απόηχος της συνάντησής τους – Σκυτάλη τώρα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας επικρατεί στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.

Το καλό κλίμα στην επαφή των δύο υπουργών Εξωτερικών (Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν) εκτιμάται ότι δημιουργεί έδαφος για να επανεκκινήσει σε νέα βάση ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Ελλάδα σταθερά να προτάσσει ότι πυξίδα της είναι πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Η “σκυτάλη” τώρα στους Μητσοτάκη και Ερντογάν…

Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ενώ κομβικοί για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι δύο ακόμη “σταθμοί”:

  • Ο πολιτικός διάλογος, στις 16 Οκτωβρίου, σε επίπεδο υφυπουργών (με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από ελληνικής πλευράς).
  • Η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στους κυρίους Γεραπετρίτη και Φιντάν, ξεκινούν άμεσα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, και η προώθηση της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” (εμπόριο, επενδύσεις, γεωργία, ναυτιλία, τουρισμός, κλιματική κρίση κ.α.) υπό την ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο τραπέζι και τα θέματα – “αγκάθια”

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έγινε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με το παρελθόν.

Γεραπετρίτης και Φιντάν έβαλαν στο τραπέζι και τα… δύσκολα θέματα, αναπτύσσοντας ο καθένας τις θέσεις τους, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός ήταν… προσεκτικός. Απέφυγε να επαναφέρει τις αξιώσεις της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ φέρεται να μη χρησιμοποίησε και τη λέξη τουρκική, όταν αναφέρθηκε στη μειονότητα της Θράκης.

“Δεν είμαστε αιθεροβάμονες”

“Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές και θεμελιώδεις αξίες, όπως κατεξοχήν η αυστηρή και καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου” δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του.

Οι εκτιμήσεις για τη στάση της Άγκυρας

Μεταξύ διπλωματικών κύκλων και αναλυτών στην Αθήνα, είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δείξει ένα φιλικό πρόσωπο με στόχο να κάνει μία νέα προσέγγιση με τη Δύση, κυρίως με τις Η.Π.Α. αλλά και με την Ευρώπη.

Τα ζητούμενα για τον Ερντογάν είναι:

  • Η αμυντική ενίσχυση από την Αμερική, με την προμήθεια και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
  • Στήριξη απέναντι στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.
  • Συμμετοχή στα ενεργειακά πρότζεκτ της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε..

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η πορεία των επιδιώξεων της ‘Άγκυρας είναι αυτή που θα κρίνει και το αν η σημερινή στάση της Τουρκίας θα έχει… συνέχεια και συνέπεια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις