Ο Εμανουέλ Μακρόν ανοίγει το δρόμο στην Γαλλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει σύντομα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας πρόταση για την απλοποίηση των όρων προσφυγής σε δημοψήφισμα, έχοντας ως στόχο το εξαιρετικά ευαίσθητο μεταναστευτικό θέμα.
Με επιστολή που απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοψίζει το περιεχόμενο των προφορικών συνομιλιών που είχε μαζί τους κατά την συνάντηση της 30ής Αυγούστου με θέμα την υπέρβαση των διαιρέσεων και των αδιεξόδων που προκύπτουν από την απουσία απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης «τις ερχόμενες εβδομάδες» για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτού του εργαλείου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το θέμα της μετανάστευσης κατόπιν συνταγματικής μεταρρύθμισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνταγματική μεταρρύθμιση
Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγνωρίζει ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι αντικείμενο γνωστών διαφωνιών, αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Το νομοσχέδιο για την μετανάστευση «θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο» και στην συνέχεια η μετανάστευση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος, εάν υπάρξει συμφωνία για μία συνταγματική μεταρρύθμιση για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων.
Η ενσωμάτωση των ξένων θα πρέπει επίσης να τύχει επεξεργασίας σε δύο άξονες, την στέγαση και την πολιτική κατανομής των νέων αφίξεων σε ολόκληρο το γαλλικό έδαφος, αναφέρει στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σπαζοκεφαλιά»
Το νομοσχέδιο για την μετανάστευση, την ψήφιση του οποίου επιδιώκει εδώ και μήνες η γαλλική κυβέρνηση, εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» για την κυβέρνηση που βρίσκεται πιεσμένη ανάμεσα στην δεξιά και την ακροδεξιά, που απορρίπτουν την νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής οι οποίοι εργάζονται σε κρίσιμους τομείς που πλήττονται από έλλειψη εργατικών χεριών, και την αριστερά, που τη θεωρεί αναπόφευκτη.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, ο Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει ότι επιδιώκει «σημαντική μείωση της μετανάστευσης». Οπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την Γαλλία, όπου οι μετανάστες αποτελούν το 10% του πληθυσμού (35% εκ των οποίων έχει την γαλλική υπηκοότητα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και όπου περισσότεροι από 20 νόμοι περί μετανάστευσης έχουν ψηφισθεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει επίσης την πραγματοποίηση της «κοινωνικής διάσκεψης» του Οκτωβρίου με τους κοινωνικούς εταίρους αφιερωμένης στις χαμηλότερες του ελάχιστου μισθού αμοιβές και διαβεβαιώνει ότι ο οδικός χάρτης για τον οικολογικό σχεδιασμό θα παρουσιασθεί στις πολιτικές δυνάμεις εντός του Σεπτεμβρίου.