Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Κακοκαιρία Daniel: SOS Μητσοτάκη σήμερα στο Στρασβούργο για στήριξη της Ελλάδας – Ποιες πηγές χρηματοδότησης εξετάζονται

Κακοκαιρία Daniel: SOS Μητσοτάκη σήμερα στο Στρασβούργο για στήριξη της Ελλάδας – Ποιες πηγές χρηματοδότησης εξετάζονται

Σήμα SOS προς την Ευρώπη για έμπρακτη αλληλεγγύη, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση.

Για τις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, σήμερα στο Στρασβούργο, με στόχο να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα για τις συνέπειες από την κακοκαιρία.

Έχουν προηγηθεί ήδη επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το θέμα όχι ως εθνική υπόθεση αλλά ως ζήτημα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι και αυτές ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Ευρωπαϊκό διακύβευμα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας»

Η διάθεση για θετική ανταπόκριση της Ε.Ε. αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. “Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Ποιες πηγές χρηματοδότησης είναι στο τραπέζι

Ποιες είναι οι πηγές από τις οποίες μπορεί να περιμένει σημαντικές πιστώσεις η Ελλάδα για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών;

Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, με τις οποίες συνομίλησε το Newsit, στο τραπέζι θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από:

1. Tα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προγραμμάτων της προηγούμενης περιόδου

Το ποσό υπολογίζεται στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και αυτά μπορούν να διατεθούν άμεσα, ως τα τέλη του χρόνου.

2. Μέσα από το δημοσιονομικό πρόγραμμα που τρέχει τώρα και ως το 2027

Από εκεί μπορούν να αντληθούν σημαντικότατοι πόροι μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο, το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης), τα αγροτικά ταμεία κ.α..

Το ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από αυτή την δεύτερη επιλογή, εξαρτάται από το ύψος και τον τύπο των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, για παράδειγμα, το Κοινωνικό Ταμείο έχει συγκροτηθεί για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Έτσι, μέσω αυτών δύναται να δοθούν σημαντικές πιστώσεις στους πλημμυροπαθείς, καθώς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

3. Μέσα από την αναπροσαρμογή της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Κονδύλια από αυτό το ταμείο θα συζητηθεί να διατεθούν τώρα για αποκατάσταση έργων υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα, γεωργικά έργα και ενισχύσεις κ.τ.λ..

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες και θα μετάσχουν σε διευρυμένες συνομιλίες, οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αίτημα για στήριξη και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια η χώρα να εξασφαλίσει ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους, για να μπορέσουν να υπάρξουν άμεσα τις παρεμβάσεις στα κατεστραμμένα έργα υποδομής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις