Τους υπαίτιους της ταλαιπωρίας της 52χρονης καρκινοπαθούς διερευνά ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά» ενώ η 52χρονη γυναίκα, της οποίας το χειρουργείο διακόπηκε στη μέση εξαιτίας τεχνικής βλάβης στο σύστημα εξαερισμού, χειρουργήθηκε τελικά σήμερα (15.09.2023).
Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του iatropedia.gr, οι γιατροί στο Νοσοκομείο ξύπνησαν καρκινοπαθή από νάρκωση και διέκοψαν την επέμβαση λόγω βλάβης στον εξαερισμό.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από το Νοσοκομείο, επιβεβαίωσε το γεγονός:
«Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκαν σε ματαίωση προγραμματισμένου πολύωρου χειρουργείου, λόγω έκτακτου τεχνικού προβλήματος στον εξαερισμό της χειρουργικής αίθουσας, το οποίο δεν ήταν εφικτό να διορθωθεί εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια της ασθενούς και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διενέργειας της επέμβασης.
Η ασθενής είχε λάβει νάρκωση, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ανάνηψης και με ασφάλεια οδηγήθηκε στο δωμάτιό της, ενώ αυτήν την ώρα διενεργείται κανονικά το χειρουργείο.
Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε έχει μερικώς αποκατασταθεί από την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εξειδικευμένης εταιρίας για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος διέταξε άμεσα κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την οποία ανέλαβε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης που οδήγησαν σε αναγκαστική ματαίωση του χειρουργείου και εάν ήταν εφικτή η άμεση επιδιόρθωσή της ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της ασθενούς».
Μεταξά: Τρέχουν ακάθαρτα νερά και … ούρα στη ΜΕΘ και το Ακτινολογικό τμήμα
Εντωμεταξύ, το αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά”, αντιμετωπίζει αδιανόητα προβλήματα τεχνικής φύσεως και υποδομών, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και κακοδιαχείρισης.
Τα έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί από καιρό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Οι διαλυμένες υποδομές του Νοσοκομείου, μάλιστα, προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη ανεπίτρεπτο περιστατικό.
Πλημμύρισε ακάθαρτα νερά και ούρα το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα Υπερήχων, ενώ εξαιτίας της πεπαλαιωμένης και διαλυμένης υδραυλικής εγκατάστασης πλημμυρίζει συχνά και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Να σημειωθεί πως σε όλους αυτούς τους χώρους, υπάρχουν ακριβά και ευαίσθητα μηχανήματα που έχουν κοστίσει χιλιάδες ευρώ.
Οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου “Μεταξά”, όπως λένε πηγές στο iatropedia.gr, είναι αγανακτισμένοι. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και με τον κλιματισμό, όπως λένε.
Το φετινό καλοκαίρι με τους μεγάλους και παρατεταμένους καύσωνες, μάλιστα, ασθενείς και γιατροί αναγκάζονταν να επιβιώνουν στους … 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή … πίεση για να δουλέψει σωστά ο κεντρικός κλιματισμός.
Εξαιτίας όλων αυτών των χρόνιων προβλημάτων ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχει υποβάλλει την παραίτησή του στη διοίκηση του Νοσοκομείου.
Οι καταγγελίες που προκάλεσαν την «οργή» Χρυσοχοΐδη
Πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις αρχές του μήνα, έκαναν λόγο για «οικονομικές ατασθαλίες» της Διοίκησης του «Μεταξά» και για έλεγχο από την Αρχή Διαφάνειας.
Ο έλεγχος είχε αναδείξει σωρεία απευθείας αναθέσεων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την χρόνια υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, αλλά και την κακοδιαχείριση από την πλευρά του Διοικητή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των κονδυλίων για την προμήθεια των φαρμάκων και των χημειοθεραπειών για τους καρκινοπαθείς.
Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με απόφαση του στις 5/9/23, ο Διοικητής παύθηκε από τα καθήκοντά του ενώ ο υπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών για το πρόγραμμα χημειοθεραπειών.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr